Hátrányból is milliárdos

Hátrányból is milliárdos - Okvagyok Történetek

Számos híres ember van, akiknek a tapasztalatai minket is gazdagíthatnak. Ha nem is a pénztárcánkat, a pozitív gondolkodásunkat mindenképp táplálják az ő sztorijaik és azok tanulságai. Ilyen Richard Branson, a Virgin Records hálózat, illetve a Virgin Music lemezkiadó milliárdos tulajdonosa. Esete kapcsán átgondolhatjuk, hogyan érdemes hozzákezdeni a változások kezeléséhez, s egy rossz helyzetből milyen módon lehet előnyt kovácsolni.

Ismerős nektek Richard Branson neve? Egy dollármilliárdos üzletember, aki több mint 400 vállalkozást indított, és sokat be is zárt. Sikeres vállalkozásai közül a legismertebb a Virgin Records hálózat, illetve a Virgin Music lemezkiadó. Ha valamelyik üzlete nem jött be, „elengedte”, hosszú ideig nem volt hajlandó veszteséget finanszírozni. Branson gyerekként a társaihoz képest hátrányban volt diszlexiája miatt. Ezt a hátrányt azonban előnyére fordította azzal, hogy a tanulás helyett az őt valójában érdeklő tevékenységekkel kezdett foglalkozni, és az első lehetséges alkalommal saját vállalkozást alapított, amit úgy épített fel, hogy szintén az erősségeire tudjon támaszkodni.

Példáját nézve két dolgot tehetünk. Tehetjük azt, hogy megpróbáljuk folyamatosan azt fejleszteni magunkban, amiben gyengék vagyunk. Azonban kipróbálhatjuk, hogy milyen eredményeket érünk el akkor, ha az erényeinkre koncentrálunk, s még többet hozunk ki az erősségeinkből. A diszlexiát sokan talán hátránynak és a siker egyik akadályának tartanák, Branson számára azonban a legnagyszerűbb lehetőségek egyikévé vált. „Fiatal koromtól kezdve megtanultam, hogy azokra a dolgokra összpontosítsak, amiben jó vagyok. Amiben pedig nem teljesítek olyan jól, azt leosztom másoknak, akik jobbak nálam.” – mondja Branson. Szerencsére a sikertelen vállalkozásokat is el tudta engedni, eladta vagy bezárta azokat. Ez egy követendő példa lehet. Amint észrevette, hogy már nem hoznak profitot azonnal lépett.

Életünk területén sok mindenre “vállalkozunk”: házasság, barátságok, új munkahely, költözés, mások megváltoztatása, jó útra terelés, meggyőzés stb. Ezek mind változások vagy változásokat okozó döntések. Változásokat főleg azért nehéz menedzselni, mert úgy érezzük, hogy egy már megszokott, bevált, érzelmekkel és érdekekkel töltött zsákot kell „kidobnunk”. Nehéz ezt akkor is megtenni, ha a zsák már félig üres és foltosan a sarokban hever és nehéz akkor is, ha annyira tele van kacatokkal, hogy megfogni is alig bírjuk. A változások kezeléséhez úgy érdemes nekikezdeni, ha hajlandóak vagyunk az érzelmeket és érdekeket kivenni a lelki szütyőnkből és egyesével megvizsgáljuk ezeket.

Hátrányból is milliárdos - Okvagyok Történetek