Te a helyeden vagy?

Te a helyeden vagy? - Okvagyok Cikkek

Milyen életmódot szeretnél élni? Mi az a probléma, amit meg akarsz és meg tudsz oldani ma? Vannak olyan kérdések, amelyekre nem jön rutinból a válasz, hosszas gondolkodást igényelnek. Tölts velük időt, akár heteket, megéri. Hisszük: sosem késő helyes kérdéseket feltenni magunknak. Az ezekre adott válaszok ugyanis irányt mutatnak az életünknek – és a gyerekeinknek is.

Hányszor kérdezték meg tőled gyermekkorodban, hogy mi leszel, ha nagy leszel? Tudtad a választ? Valóban az lettél, amit akkor mondtál? Mikor találtad meg az utad? Mikortól építetted tudatosan a pályád és az életed? Volt valaki aki segített megtalálni azt az utat, ahol a legjobban ki tudtál teljesedni? Milyen kérdések segítettek volna megtalálni önmagad?

Te a helyeden vagy? - Okvagyok Cikkek

Kevin J. Flemming Ph.D., az ohioi Norco College dékánja nemrégiben a következőket tanácsolta egy LinkedIn posztjában: “Ne azt kérdezd meg egy fiataltól, hogy hol akar továbbtanulni. Ne azt kérdezd, hogy milyen szakra akar menni. Ne azt kérdezd, hogy mi lesz, ha nagy lesz. A válasz ezekre a kérdésekre (eleinte) minden tudatosság és inspiráció nélküli. Ne tanácsold azt neki, hogy a szenvedélye vezesse. A legtöbb fiatalnak nincs… még. Inkább azt kérdezd, hogy milyen életmódot szeretne élni. Azt kérdezd, hogy milyen területen szeretne elhelyezkedni… elsőre. Többet is fog mondani. Azt kérdezd, hogy miben tehetséges és ezt hogyan tudja megosztani másokkal. Azt kérdezd, hogy milyen örökséget akar maga után hagyni. Még jobb: Azt kérdezd, hogy milyen problémát akar megoldani.”

Te a helyeden vagy? - Okvagyok Cikkek

Ha gyerekként ezekre a kérdésekre kellett volna válaszolnod, akkor mit mondtál volna? Emlékszel?

Mi volt az a probléma, ami foglalkoztatott, amit te meg akartál oldani? 

Talán a végtelen foglalkoztatott és filozófus lettél? Talán éhségtől szenvedtél és most a munkád mellett a nyári szabadságod alatt Afrikában segítesz önkéntesként? A boldogság megélésének képessége hiányzott, s ezért segítő foglalkozást választottál? A megfelelő ruha, stílus kialakítása izgatott és varrónő lettél? A tisztaság mindig is lényeges volt az életedben és takarítasz? Ahhoz, hogy jól működjön az életünk, az élet megannyi szintjén van megoldandó feladat. Mindenféle képességre szükség van a teljességhez. 

Ha Flemming kérdéseit most feltennék neked, a válaszaidból mi derülne ki rólad? A helyeden vagy? Mi az a probléma, amit meg akarsz és meg tudsz oldani ma, egy héten belül, egy hónapon belül, egy éven belül? Sosem késő a helyes kérdéseket feltenni magadnak, vagy olyasvalakinek, aki életkorából adódóan, vagy egyszerűen azért, mert eddig csak sodródott, még nem találta meg a helyét, az élete igazi medrét!
Nagy és fontos kérdés: mi az a puzzle darab, amit csak te tudsz a közös kirakósba beletenni?

Szerző: Járfás Ágnes, business és nyelvi coach