Szeress bele a mindennapi szerepeidbe

Szeress bele a mindennapi szerepeidbe - Okvagyok Cikkek

Férj, feleség, szülő, gyerek, barát, kolléga, szomszéd – megannyi szerep, amit nap, mint nap megélünk és váltogatunk (jó esetben nem játszunk). Van, amelyiket szeretjük, van, amelyiket tanuljuk és olyan is lehet, ami nem kényelmes szerep, fárasztó, tapad-ragad. Mikor érezzük jól magunkat? Ha a szerepekben – amikben 0-24-ig mi alakítunk, nem veszünk el, nem ragadunk bele, hanem meg tudjuk élni valódi önmagunkat.

Mindennapi szerepeinkben előfordulhat, hogy nagy a nyomás, óriási az elvárás magunktól vagy a környezetünktől, érezhetjük úgy is, hogy nem bírjuk, kiégtünk, elég volt. Ebben a nagy hajtásban és teljesítménynyomásban hosszútávon nehéz mentálisan és fizikailag is egészségesnek maradni. Pedig csak ez az egy életünk van, mindennapi szerepeinkből a legtöbbet érdemes kihozni ahhoz, hogy elégedettebbek és boldogabbak legyünk. Nézd meg, hogy alábbi pontok között van-e olyan, amely segíti, hogy ne ragadj bele a mindennapi szerepeidbe:

1.

Emlékeztesd magad, hogy mit miért csinálsz? Melyik szerepedbe miért álltál bele? Miért tanulsz? Miért dolgozol ott, ahol most vagy? Miért alapítottál családot? Miért vállaltad, hogy apa vagy anya leszel? Próbálj meg a pozitív okokra koncentrálni, arra a kiinduló és reményteljes érzésre, amiért az egészet vállaltad és amiért benne vagy ma is a szerepben. Van, hogy a napi robotban elfelejtjük, milyen belső erők, hitek mozgattak minket, amikor az egészbe belevágtunk. Próbálj meg beleszeretni újra abba a szerepedbe, amely a legnagyobb energiákat viszi most tőled.

2.

Vedd észre az elégedett és boldog pillanatokat. Közhely, de igaz, hogy ha valami baj van, azonnal feltűnik, és ha minden rendben, amellett lazán észrevesszük. Vedd észre amikor minden ok az életedben: amikor nem fáj semmid, amikor a gyerek szót fogad, amikor megölel akit szeretsz… Ne légy az, aki a problémát felnagyítja, az örömöket pedig elbagatellizálja. Amikor csak lehet, cselekedj fordítva!

3.

Készíts interjút magaddal, akár mindennap! Tegyél fel pár kérdést és hagyj időt, hogy megszülessenek a válaszaid. Például: Mik a legjobb dolgok az életemben? Mitől vagyok ennyire szerethető? Mi a legnagyszerűbb a mai napban? Mire lehetek büszke magammal kapcsolatban, ha az elmúlt órákra gondolok? Mi ad okot most nekem egy jóízű mosolyra? Hogyan tudom megmutatni, hogy elégedett vagyok? Mit szeretnék, hogy mások leginkább észrevegyenek belőlem?