Stresszoldás zenével avagy 30 pozitív dal

Stresszoldás zenével avagy 30 pozitív dal - Okvagyok Cikkek

Mi lenne, ha ma a zene lenne az egyik főszereplő az életedben? Vivaldi Négy évszak vagy egy kis country? A zene gyógyít, feszültséget csökkent, fájdalmat csillapít, energiát ad és javítja a memóriát – mindezt sok kutatás bizonyítja. Íme itt egy harmincas lista: dalok és zeneművek, amelyek biztos, hogy pozitívan hatnak ránk. Melyiket hallgatod meg?

A klasszikus, kelta vagy az indiai zene csökkenti a vérnyomást, lassítja a pulzust, sőt, a relaxációs zenék hatására megindul a szervezet endorfin termelése. Ez utóbbi segíti a közérzet javulását, sőt, akár a műtét utáni erős fájdalom is csillapodik. Brit és olasz kutatók két perces szünetekkel hallgattattak hatféle zenét egy kísérleti csoportnak, olyan embereknek, akiknek valamilyen szívproblémájuk volt. Az derült ki, hogy a zenei stílus teljesen mindegy, ahogy az is, hogy a rap szám vagy a klasszikus zenemű tetszett-e a kísérlet alanyának. Lényeges volt viszont a dallam energiája, a szöveg tartalma. Nemcsak a halk, csendes, hanem az élénk zene is jótékony volt, az erőszakos viszont felpörgette a szívverést és a légzést is – s mindezt mozgás nélkül, csak a hallgatás eredményeképp.

Finnországban stroke utáni terápiaként napi több óra zenét hallgattatnak a betegekkel. Azt tapasztalták, hogy a zenehallgatás hatására a verbális vagy a vizuális memória illetve a figyelem is javult, függetlenül attól, hogy a páciens kedvenc pop dallamait játszották le vagy jazzt, komolyzenét. Például Mozart D-dúr szonátája két zongorára című műve (KV 448.) csökkenti az epilepsziás rohamokat. Mozart többi zenéje szülési fájdalom, egyéb szorongás csökkentésére is kiváló.

Stresszoldás zenével avagy 30 pozitív dal - Okvagyok Cikkek

Tajvani tudósok bebizonyították, hogy a zene elősegíti a pihentető alvást, javítja a tanulási teljesítményt, az érzelmi és a kognitív működésünkre is pozitív hatást gyakorol. Különösen Mozart zenéjét javasolják tanulás közben vagy az érzelmi intelligencia fejlesztésére, függetlenül attól, hogy a hallgató szereti-e Mozartot vagy sem. Az optimizmust sugárzó zenék közé tartozik Vivaldi, a bluegrass (a countryból nőtt ki, az éneket többnyire húros hangszeren kísérik), a klezmer, a salsa és a reggae is. Miközben a zene kiemel az érzelmi helyzetből amiben benne vagyunk és „felemel” minket, közben csökken az izomfeszültség, a stressz és a bennünk lévő negatív érzelmek, például szorongás, félelem, sértettség is oldódnak.

Jótékony hatású zene sok van, mi most egy 30-as listát adunk közre, amely biztosan elősegíti, hogy jobban érezd magad:

    1. Vivaldi: Négy évszak
    2. Ludwig van Beethoven: VII. szimfónia 2. tétel
    3. J. S. Bach: Levegő
    4. Frederic Chopin: E-moll zongoraverseny
    5. Felix Mendelssohn: E-moll hegedűverseny, 1. tétel
    6. Good Morning – You Am I
    7. Don’t Worry, Be Happy – Bobby McFerrin
    8. Wake Me Up Before You Go-Go – Wham!
    9. Less Than a Pearl – Enya
    10. Feeling Good – Michael Buble
    11. Life is a Highway – Rascal Flatts
    12. Good Life – OneRepublic
    13. A Beautiful Morning – The Rascals
    14. Sunrise – Norah Jones
    15. Good Morning Beautiful – Steve Holy
    16. Circle of Life – Elton John
    17. Wind of Change – Scorpions
    18. Chariots of Fire theme song – Vangelis
    19. I’m a Believer – Smash Mouth (vagy az eredeti The Monkees)
    20. Happiness – Goldfrapp
    21. Fly with Me – Jonas Brothers
    22. Here Comes the Sun – Beatles
    23. What a Beautiful Day – Chris Cagle
    24. Rise and Shine – The Cardigans
    25. Beautiful Day – U2
    26. Dreamer – K’naan
    27. Rise Up – Yves LaRock
    28. Shiney Happy People – R.E.M
    29. Viva La Vida – Coldplay
    30. Hello World – Belle Perez