Stressznapló: munkás, de megéri

Stressznapló: munkás, de megéri - Okvagyok Cikkek

Elégedetlenség az életünkkel, fáradtság, időnyomás, teljesítménykényszer, betegség, viták a családon belül vagy konfliktusok a munkahelyen, kudarcok és veszteségek – ezek mind nagymértékű, káros stressz okozhatnak az életünkben. Életünk minősége közvetlenül függ a minket érintő stressz minőségétől és mennyiségétől. Bemutatunk egy módszert, amellyel hatékonyan csökkenthető a napi frusztrációnk.

Száraz bőr vagy épp pattanások megjelenése, izomfájdalom, fáradtság, fejfájás, ingerlékenység, feledékenység, sírás vagy épp a kapcsolatok elhanyagolása – ez mind-mind a túlzott igénybevételünk tünete lehet. A stressz okozta tüneteket a testünkben, az érzelmeink változásában, a mentális érzetünkben és a viselkedésünkben is észrevehetjük. Jó tudni, hogy a stressz az élet velejárója, a kihívások, a komfort zónából kilépés épít minket, ám mit tegyünk, ha észrevesszük, hogy a stressz kezd elhatalmasodni rajtunk? Vonuljunk el a világtól? Zárjunk ki minden lehetséges stresszfaktort az életünkből? Egyrészt valószínűleg ezt hosszú időre nem tehetjük meg, másrészt, ha sokáig ingerszegény környezetben vagyunk, kevés információ és kapcsolat van az életünkben, az ugyanolyan stresszt okoz, mintha folyamatos kihívásoknak kellene megfelelnünk.

Stressznapló: munkás, de megéri - Okvagyok Cikkek

A megoldás inkább az, hogy keresd meg a saját stresszűző technikád, olyat, amely hosszútávon nem okoz majd újabb stresszt. Például az alkohol, a vásárlás, a kiabálás rövidtávon levezetik a negatív érzéseinket, következményeik azonban később komoly stresszt okoznak. Gondoljuk csak arra, hogy elmegyünk vásárolni, mert úgy érezzük vigaszra szorulunk, veszünk szép ruhát, új cipőt, esetleg számítógépes játékot, új kiegészítőket a motorozáshoz, majd e miatt hó közepére elfogy a fizetésünk. Mi van utána? Kölcsönkéregetés, fizetési előleg, ördögi kör, ja és stressz.    

Sokféle módszer van a stressz-szint csökkentésére, mi egy konkrét dolgot javaslunk. Elsőre macerásnak tűnhet, mégis azt javasoljuk, próbáld ki, hogy stressz-naplót vezetsz. Rendszeresíts egy füzetet a táskádba, vagy nyiss meg egy új mappát a gépeden és időről-időre írd le, milyen napi feladatok okoznak nagy nyomást, lelki vagy fizikai megterhelést, és azt is, ezek számát hogyan próbálod meg csökkenteni, mi az ami használ és mi az, ami nem. A stressz-napló része az is, hogy leírod, nap mint nap mit teszel azért, hogy elegendő rekreáció legyen az életében. Ez lehet aktív pihenés, esti séta, kirándulás, sport, olvasás (nem munkához kapcsolódó), masszázs, szauna, főzés, borkóstolás, társasjátékozás, szóval bármilyen tevékenység, amelynek nincs köze a megszokott rutinhoz, és főleg nincs a napi robothoz, no és még örömet is okoz!

A naplóírás abban segít, hogy tudatosan figyeljünk magunkra, napi rendszerességgel vegyük számba életünk fontos eseményeit, és ebből adódóan vonjuk le a konzekvenciákat.  A stressz-naplót legalább 2-3 hónapig naponta érdemes vezetni. Jó önismereti-játék, hisz a naplóíró megtapasztalja, melyek azok a dolgok, amelyek halálra idegesítik, és melyek azok a feladatok, amelyeket utálattal végez. Bármilyen hihetetlen, ezek számbavétele, tudatosítása segíti a pozitív gondolkodást, a paradigmaváltást: hiszen csak az ellen tehetünk, amit azonosítottunk, amiről tényleg tudjuk, hogy zavar minket.

A bosszantó dolgok ellen nem mindig tehetünk, a napi rutin részeként olyan feladatokat is el kell végeznünk, amelyek frusztrálóak. Ám „cserébe” adjunk magunknak olyan dolgokat (kikapcsolódás, lazítás, sport, baráti beszélgetés, sörözés, mozi, színház, stb.), amelyek kárpótolnak bennünket a rossz szájízzel végzett robotért, ezzel ugyanis csillapíthatjuk a ránk nehezedő nyomást.

A stressz-napló lényege tehát önmagunk feltérképezése. Ebben nemcsak a munkahelyi zavaró tényezőket, hanem a magánéletünk rezdüléseit is leírhatjuk. A kutatók szerint nem ritka, hogy kiderül belőle, a bennünk lévő nagy feszültséget nem is a túlmunka okozza, hanem például a magánéletünk válsága. A stressz-napló annál jobb, minél részletesebb. Aki a legapróbb érzéseit is leírja a stressz-naplóban, könnyebben azonosítja élete problémás területeit, s elkerüli, hogy pót-problémákkal azonosítsa a valósiakat. Ezzel a módszerrel akár olyan mély érzések is azonosíthatók, mint, hogy elégedetlenek vagyunk a karrierünkkel, és képtelenek vagyunk az önmegvalósításra, holott „csak” a fizetésünkre panaszkodtunk. 

Stressznapló: munkás, de megéri - Okvagyok Cikkek

Vagy épp nem fogadjuk el az új kollégánkat, és fúrjuk ahol csak lehet, pedig nem utáljuk, „csak” félünk, hogy ő jobb lesz, mint mi.Az is lehet, hogy az új szomszéd kutyája idegesít minket, ám a valódi ok, hogy egyáltalán nem szeretünk már ott lakni, ahol élünk és változtatásra vágyunk. A napló írása évszázadok óta a lelki megterhelés levezetésének egyik jól bevált eszköze. Ha kissé idejétmúltnak érezzük is, próbáljuk ki a terápiás írást, s nézzük meg mennyire szabadítja fel az energiáinkat.

Szerző: MKI