Etesd boldogsággal az agyad!

Etesd boldogsággal az agyad! - Okvagyok Cikkek

Zsebnyaralás, egy vers elolvasása, egy jó westernfilm megnézése – keress néhány dolgot, amely most még nincs benne a napi rutinodban és tedd szokásoddá. Válassz magadnak olyan egyszerű és rövid időtöltéseket, amelyek újdonságok és ezáltal boldogsággal etetik az agyad. Mutatunk néhány példát, hogy csinálják ezt hírességek.

Sok ötletet nyerhetünk barátoktól, hogy ők milyen módszerekkel töltik újra az energiatankjukat, keressünk tehát ötleteket a környezetünkben – ki mivel pihenteti a testét, a lelkét. Egy kád forró víz esténként, néha egy pohár borral a kád szélén? Egy klasszikus westernfilm vagy egy új könyv, egy jó kis skandináv krimi? Mindenkinek megvannak a maga inspirációs eszközei, amelyek kiveszik a hétköznapokból és valahová máshová repítik. A helyzet az, hogy több híres ember is akad, aki sportot űz abból, hogy megtörje a megszokást és az agyát olyan apró, ám új élményekhez juttassa, amely feltölti, valami újdonsággal eteti meg. 

Nézzünk meg néhány híres embert, ők hogyan teszik ezt. Timothy Sykes, híres amerikai részvénykereskedő alkalmanként 1 napos „kütyüméregtelenítést” végez, amikor nem ellenőrzi az emailjeit, semmilyen közösségi médiát nem használ, a blogját sem írja, inkább a feltöltődésre koncentrál. Jack Dorsey, a Twitter és a Square társalapítója minden reggel fél 6-kor kel és meditációval kezdi a napot. Bill Gates, a Microsoft alapítója és tulajdonosa rengeteget olvas és folyamatosan könyvrecenziókat ír, amelyek a neten meg is jelennek.

Mindez téged vajon mire inspirál? Mikor olvastál valami izgalmasat vagy épp olyat, amely nem a te stílusod, egyszerűen csak megtöri a szokásos rutinodat? 

Etesd boldogsággal az agyad! - Okvagyok Cikkek
Etesd boldogsággal az agyad! - Okvagyok Cikkek

André Gide francia író és esszéista anno minden hónapban elolvasott egy olyan könyvet, aminek a tartalma egyáltalán nem érdekelte, így akarta rávenni az agyát, hogy más, új dolgokon is gondolkodjon a megszokott helyett. Ray Douglas Bradbury amerikai író, a science fiction egyik óriása minden nap elolvasott egy novellát vagy egy verset, hogy a szokott gondolkodásmódból „kikapcsoljon”. Kay Koplovitz, az USA Network és SyFy nevű cégek alapítója minden nap „zsebnyaral”, így hívja azt a szokását, hogy 15 percet sétál a New York-i Central Parkban. Az agyunk meghálálja ha pihentetjük, ha kivesszük a megszokott mókuskerékből. ű

Úgy tűnik, a sikeres és kreatív emberek nemcsak a hétköznapi rutinokkal őrlik az idegeiket, hanem valami mással is „etetik” az agyukat. Izgalmas Katherine Isbister, a NYU’s Game Innovation Lab. kutatási igazgatójának tapasztalata, e szerint például bármilyen asztali játék (a stresszlabdától a csocsón keresztül a ping-ponging, de akár rajzolhatunk is), ami a kezünket aktivizálja, az boldogsággal „eteti meg” az agyunkat. Te vajon melyiket próbálnád ki? Vagy van valamilyen új ötleted?