10 dolog, amit megtehetsz a kapcsolatodért

10 dolog, amit megtehetsz a kapcsolatodért - Cikkek

A kapcsolataink minőségéért nagyon sokat tehetünk, legyen az baráti vagy párkapcsolat: a mi felelősségünk a milyensége. Az utóbbiakra fókuszáltunk, amikor 10 pontban összegyűjtöttük, mi mindent tehetünk azért, hogy a párkapcsolatunk ne csak hetekre szóljon vagy ha már hosszabb ideje benne vagyunk, akkor ne börtön és teher legyen. Szeretetkapcsolatok léteznek, azonban meg kell dolgozni értük. 

Sok munkával elérhető, hogy a súrlódások és a nehézségek ellenére is örömöt adjon a kapcsolatunk, biztonságban érezzük magunkat benne, sőt, akár szárnyakat adjon. A 10 pontból melyik az, amelyre a legjobban vágysz és melyik az, amiben bizony fejlődni szükséges?

1. A folytonos kritizálás elhidegíti a feleket egymástól. Felejtsd el a „Miért nem így csinálod, szerintem én ezt jobban tudom…” és az „Én biztos, hogy másképp csinálnám…” kezdetű mondatokat. Az egészséges önértékelés megőrzéséhez illetve fejlesztéséhez minőségi és elismerő szavakra van szükség.

2. Az empátia és tisztelet nélküli kapcsolat méreg! Helyezkedj bele a másik érzéseibe, gondold végig, mi az, ami jó neki. Ne csak akkor tedd ezt, ha már baj van! Fejezd ki a másik iránti tiszteleted nap, mint nap. Az elismerő szavak, egy-egy gondoskodó mozdulat is sokat ad a másiknak.

3. Romantika nemcsak az első évben kell. Gondoskodj róla, hogy legyenek intim, kedves, romantikus pillanataitok – ezek ne csak egy-két alkalomra koncentráljanak, hanem rendszeresen teremtsetek egymásnak szerelmes alkalmakat. Ezek ne csak estére/éjszakára korlátozódjanak, hanem a nap bármely szakára.

10 dolog, amit megtehetsz a kapcsolatodért - Cikkek

4. Kölcsönösség nélkül nem megy! Egy kapcsolat intimitásának, jó hangulatának, a közösség, az összetartozás érzésének megteremtése nemcsak a nő vagy a férfi dolga, kettőn áll a vásár.

5. Összetartozás mindenkor. Az együttlétek ne korlátozódjanak csak a hálószobára, annak minőségére mindenhol ügyeljetek. Ez nem jelenti azt, hogy folyton nyalni-falni kell egymást, de akár társaságban is izgalmas egy szerelmes ölelés, egy kézfogás, stb.

6. Az emberek különbözőek és ez a párkapcsolatra is igaz. Lehet, hogy más fontos neked és más a párodnak, ha azonban együtt szeretnél megöregedni a másikkal, akkor vedd figyelembe az érzéseit, ismerd meg a gondolatait. Egy kapcsolatban az ismerkedés nem ér véget az első év után. Folyamatosan változunk, a jó kapcsolatokban az ismerkedés folyamatos élmény.

10 dolog, amit megtehetsz a kapcsolatodért - Cikkek

7. A szavaknak hihetetlen erejük van, ne sújts le velük kalapácsként. Gondold meg, mit mondasz a másiknak és hogyan. Ne bagatellizáld, ami a másiknak fontos és ne becsméreld őt. Ha rosszkedve van, ne zaklasd, hidd el, elmondja, ha érzelmileg már ott tart, hogy ki tudja mondani, mi van benne. Azonban biztosítsd a jelenléted: “Örömmel meghallgatlak, ha úgy érzed, hogy szeretnél beszélgetni!” vagy “Érdekel, hogy mi van veled és benned…”. Ne akard, hogy elfojtsa az érzéseit, az ilyen mondatok nem segítenek: “Jajj, ne sírj, nincs semmi baj!” vagy “Ez az egész nem ér ennyit, felejtsd el az egészet!” – a szomorúságot, dühöt, csalódottságot ugyanúgy hagyjuk megélni, ahogy az örömöket is. 

8. Hallgasd meg és halld is meg, hogy mit mond a párod. Ha nem érted, hogy mire gondol, mit ért alatta a másik, kérdezd meg tőle. Ha úgy érzed, hogy nem “őröltök egy malomban”, nyugodtan mondd el, te azt hallod abból amit ő mond, hogy… – hidd el, hamarosan kiderül, ő is ugyanazt érti-e a szavak alatt, amit te! Ha nem tudsz rá figyelni, jelezd neki, hogy kicsit később beszéljetek. Lényeges, hogy emlékezz erre az ígéretedre!

9. Ha nem szereted, nem kedveled a párod hobbiját, hagyd, hogy ő űzze. Érdeklődj az élmény iránt, hátha egy idő után te is kedvet kapsz hozzá. Az is jó érzés, ha kíváncsi vagy, hogy ő mit él át. Mindez fordítva is igaz: ha van egy hobbid, amit a másik nem űz, ne sértődj meg azon, hogy ő azt nem szeretné csinálni, de mesélj neki róla. Sok lehetőség van, nézzetek szét, van-e olyan közös időtöltés, amit mindketten élveztek.

10. Ne feledd, hogy nem birtokoljátok egymást! Szuper, hogy találkoztatok, megszerettétek egymást, ám az éveiteket külön-külön méritek és külön számoltok el vele majd a végén – magatoknak. Akkor éri meg összekapcsolni az életeteket, ha ez lelki, érzelmi, mentális gazdagságot hoz mindkettőtöknek. Ha nem, akkor elveszítek a lehetőséget a másik és önmagatok elől is, hogy megtaláljátok a boldogságot, amely mindkettőtöknek jár.