Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kudarcból nyereségek

Kudarcból nyereségek

Sokadszorra kezded el és fejezed be a fogyókúrát, ám a kilók nem mozdulnak? Újabb kapcsolatod ment tönkre a rossz, nem egyértelmű kommunikáció miatt? Képtelen vagy nemet mondani, így a munkahelyeden minden feladatot a te nyakadba varrnak? Előfordul, hogy csalódunk magunkban, úgy érezzük, kudarcot vallottunk, ám rajtunk múlik, hogyan dolgozzuk fel a reményvesztett eseteket.

Túl racionálisan hangozhat, de egy-egy kudarc hasznos is lehet számunkra, nézzük csak meg, mi az amit biztosan megtanulhatunk belőle.

1. Megtanuljuk, hogy a kudarc után is van élet, és van lehetőség a győzelemre!

Az első sikertelen próbálkozások a kétkerekű biciklivel, vagy amikor a szülő már nem hagyja társasjátékozás során nyerni a csemetét, aki ezen felháborodva üt-vág – mindez vereségérzetet kelthet, azonban némi vigasztalás után kezdődhet a következő menet. Talán nem is kell magyarázni, mennyi üzenete van annak, ha ilyenkor a szülő biztatja, inspirálja a csemetét a következő fordulóra. Nem adjuk fel, lehet újra próbálni, a munkának, az ügyességnek megvan a maga gyümölcse, a játéknak akkor is lehet örülni és élvezni azt, ha nem mindig siker a végeredménye, stb.

Tipp: Értékeljük az erőfeszítést! Ismerjük el és dicsérjük meg saját magunkat, de konkrétumokkal: ismerjük el a kitartásunkat, hogy annak ellenére is küzdünk, hogy sebet szerzünk. Idézzük fel korábbi sikerélményeinket, mi volt ami régen nem sikerült, majd később képessé váltunk rá.

2. A helyzet megmutatja, hogy reális célokat érdemes kitűznünk, s muszáj motiválni magunkat!

Ha haladni szeretnénk a céljaink felé, meg kell tanulnunk, hogy nem kell mindent egyszerre, lehet apró lépésenként haladni. Készíthetünk magunknak egy listát, hogy legközelebb mit érdemes másképp tennünk, hogy sikert érjünk el. Azt is összefoglalhatjuk, hogy miben érdemes fejlődnünk mindehhez.

Tipp: „- Ha látnád, hogy valakit hasonló kudarc ér, mivel vigasztalnád? Mit mondanál neki? Magad most mivel vigasztalod?” – a kérdésekkel néhány pillanatra figyelmet terelünk, mégsem odázzuk el vagy bagatellizáljuk a problémánkat, csak más kontextusba helyezzük.   

3. A kudarc nemcsak esemény, hanem egyben érzelmi hőmérő is.

A vereségre, veszteségre adott válaszreakcióból kiderül az érzelmi állapotunk, önkontrollunk mértéke, türelmünk minősége. Ez egy jó lehetőség a türelem, az önkontroll fejlesztésére. Emlékeztethetjük magunkat a korábbi sikerélményekre, milyen jó volt, amikor győztünk, nyertünk, milyen örömteli esemény volt és ez az öröm újra és újra átélhető!   

Tipp: Érdemes olyan pozitív, sikeres dolgokat felidéznünk, amelyek az elmúlt egy évben történtek velünk. Gondoljuk végig, a hasznos végeredményhez idő kell, várakozás, többször hozzá kellett kezdeni a munkához, mire célt értünk. Így tudatosíthatjuk magunkban, hogy bizony az eredmény nem jön azonnal, a célok teljesüléséhez türelem és munka szükséges.