Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Önismeret és fejlődés

Dolgok, amikért érdemes élnem

Egy színházi előadás inspirált arra, hogy elkezdjem összeírni a dolgokat, amikért érdemes élnem. A listám második helyére ez került: szeretetteljesen megölelni valakit. A negyvenhetedik helyen pedig a fára mászás van. Most a hatvanadiknál járok, vagyis már hatvan okom van az örömre és mennyi lesz még! Ennyit összeírni is jó kis önismereti munka volt és folytatom tovább. Ez nem egy bakancslista, ez egy életlista. A te listádon milyen dolgok szerepelnének? 

Tekerd lejjebb a világ hangerejét

Ma 5. napja nincs hangom. Hosszú történet, leírom, most nem rohanok egyik megbeszélésről a másikra. A kényszerű csend teremtett néhány vicces helyzetet és még több tanulságot hozott.  Például a kommunikációs zaj hogyan fedi el a lényeget a mondandónkból vagy, hogy mennyire megéri nem kimondani a pillanat hevében, hanem várni, újrafogalmazni dolgokat. 

Hogyan szeressük önmagunkat?

"Amikor elkezdtem szeretni magam, megértettem, hogy mindig és minden alkalommal a megfelelő időben és a megfelelő helyen vagyok, és hogy mindaz, ami történik, helyes" - fogalmazott versében Charlie Chaplin. A költemény hetven éves, önismereti szempontból a bölcsessége mégis aktuális, akár ma is írhatták volna... Neked vajon mit üzen?

Ami a motivációs könyvekből kimaradt

Amikor igazán mélyre kerülsz csak az számít, hogy mennyire szereted önmagad - állítja Kocsis Gábor, űrkutató mérnök. Ő már csak tudja: stroke túlélő, aki sok nehézséget megjárva állt talpra, öngyógyító terápiaként kezdett írni és hozta létre a használdfel.hu oldalt. Ma már jól van, ám továbbra is ír, most nem önmagát, hanem másokat gyógyít írásaival.

Ha ugyanazokat a hibákat követed el...

Gyakran "gyalogolunk" bele ugyanazokba a helyzetekbe. Megismerünk valakit, bízunk benne, adunk magunkból és reméljük, hogy nem történik meg, de aztán kihasználnak minket. Elhatározzuk, hogy nemet mondunk, mostantól nem vállalunk el mindent, majd a következő pillanatban igent mondunk újra. És megannyi helyzet, amikor csak azért viselkedünk úgy, mert "megszoktuk" és nem tudunk változtatni.

Előítéleteid vannak? Tépd szét őket!

Vannak hasznos ítéleteink, amelyek megóvnak minket: például jogos ha azért nem futunk este egy sötét erdő mellett, mert félünk, nehogy elüssön minket egy autó vagy más baj történjen. Ha azonban a kapcsolatainkat mérgezi az előítélet, akkor érdemes változtatnunk és akkor is, ha magunkat minősítjuk. Akár önmagaddal, akár mással szemben vádaskodsz, tudd, hogy az előítéletek rombolnak, skatulyáznak, sőt, a múltba visznek vissza, ahelyett, hogy útra kelnél az áhított, minőségi jövőbe. Adunk 3 tippet, hogyan tépd szét az előítéleteket!

Koncz Zsuzsa:

Síel, gyógytornázik, néha meditál és kikapcsolódásként komolyzenét hallgat Magyarország kortalan előadóművésznője, Koncz Zsuzsa. Optimistának és békésnek tartja magát, talán épp ezért érthetetlen számára, hogy sokan miért pazarolják gyűlölködésre véges életüket – többek között erről beszélt az okvagyok-nak adott interjúban.

3 elengedhetetlen dolog a fogadalmak megtartásához

Egy új év kezdete sokak számára egy új dolog kezdetét vagy legalábbis annak fogadalmát jelenti, mégis az emberek alig 8 százaléka tartja be a januári ígéreteit. Te szeretnél ehhez a tudatos kisebbséghez tartozni? Ha igen, akkor lássuk, hogy mi az a néhány tényező, amely nélkül az idei fogadalom is csak egy kósza emlék lesz néhány hét múlva.

Szalóki Ági: Bennünk van az örömre való képesség

„Akkor tudok igazán jól segíteni, ha én magam jól vagyok” – fogalmazott az OKvagyok.hu-nak Szalóki Ági Liszt-díjas előadóművész, dalszerző, akiről kevesen tudják, hogy okleveles gyerekjóga oktató is. Az ünnep alkalmából arról kérdeztük, mit jelent számára a professzionális segítés, a lelki és testi megújulás szükségessége és ő mit tesz azért, hogy ezt elérje.  

Ünnep minőségben: 5 idézet, 5 kérdés

Arról, hogy a karácsony szép és minőségi ünnep legyen az életünkben, kizárólag mi magunk tudunk gondoskodni. Ha valaki vitába szállna az állítással, akkor egy gyors kérdés: ha nem TE, akkor ki más képes kontrollálni, hogy az ünnep kapcsán mit gondolsz, mit érzel és mit teszel? Az öt idézettel és öt kérdéssel csak annyi a célunk, hogy segítsünk: az ünnep lényegét, a szeretetet helyezd fókuszba, a pénzköltés és a teljesítménykényszerrel sütött ötödik bejgli helyett. Ja, és hidd el, a karácsonyfa ferdén is szép. Az OKvagyok csapata szép ünnepet kíván!