Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Ha nem állnak együtt a csillagok: újratervezés

Ha nem állnak együtt a csillagok: újratervezés

Ismerős a helyzet, mikor váratlanul újrakezdésen kell gondolkoznod, amikor pedig már azt gondoltad, hogy révbe értél, megállapodtál? Újratervezésre kényszerülsz a munkahely elvesztése, nyugdíjazás, kiégés (aminek jelei mellett már nem lehet elmenni) vagy egészségedben beállt tartós változás miatt? Ha igen, akkor dr. Bányai Edit, üzleti coach és mentor cikke épp az ilyen helyzetekhez ad támpontot: mit érdemes tenned és végiggondolnod?

Helyzet, amiből kiutat keresel, vagy a legjobbat szeretnéd kihozni. Van, akinek ez látszólag könnyedén megy és sikerül váltani, vagy gyorsan új utat találni. De hogyan? A csillagok szerencsésen álltak? Előfordulhat, hogy "véletlenül" a csillagok épp gyönyörű alakzatot vettek fel, de azt hiszem az  valószínűbb, hogy az illető jól rendezte a csillagjait. Talán azt is tudta, a sok csillag közül ő éppen az egyik, a legmeghatározóbb eleme ennek a csillagképnek. De hogyan vegyük észre az elsőre ijesztőnek tűnő helyzetben a lehetőségeket és hogyan rendezzük csillagképünket magunknak tetsző módon?  

Ha a helyzet sürgető és kényszerítő, akkor ez blokkolhatja a gondolkodásodat, a lehetőségek mérlegelését. Hiszen sokan huzamos idő után először kényszerülnek újból mérlegre tenni magukat. Hosszú évekig beágyazódva egy munkahelyre, sőt ugyanabba a pozícióba elfeledkeztek magukról, nem gondolkoztak céltudatosan önmegvalósításukról. Valós, vagy hamis biztonságot adó, megszokásokra épülő mindennapok viszik tovább, és néha a biztonság elvesztésétől való félelem blokkolja tervező, álmodozó énüket. Azonban, amikor már nincs választás, megtapasztalhatják, hogy ez idáig sutba dobott kreativitásukat leporolva tudásuk, kompetenciáik, tapasztalataik, kapcsolataik és eszközeik meglepő kombinációja hozható létre, ami jó alapot szolgáltat az újrakezdéshez.

A megszűnt munka, illetve munkahely egyben jelenthet felszabadult időt, energiát, új kapcsolatok kialakításának lehetőségét, a nem szeretett, energiafaló feladatok, helyzetek vagy viszonyok megszűnését. A lehetőségek számbavételéhez sok-sok információra van szükség, melynek forrását elsősorban kapcsolati hálód szolgáltatja. Így elsők között érdemes összegyűjteni aktív és inaktív kapcsolataidat, és végiggondolni, hogy ki hol dolgozik, milyen életutat futott be, mit tanulhatsz tőle, van-e olyan információ, amivel segíthet neked a tervezésben. Van-e közöttük olyan, akivel esetleg közös munka alakítható ki?

Kiindulópontként sokan azt nézik, hogy mihez értenek és a szakmai tudást, tapasztalatot látják kizárólagos erőforrásként, sőt néha még ezt is leértékelve, szűkösnek érezve. Valóban a szakmai tudás rendkívül fontos a munkaerőpiacon, vagy bizonyos vállalkozás indítása esetében. A tudást azonban nem önmagában kell tekintenünk, hiszen míg az adott szakmában dolgoztunk, sok más egyéb kompetenciát fejlesztettünk, amelyek akár más szakmai területen is jól használhatók. (Például bizonyos IT vagy vezetői kompetenciák.) Érdemes tudatosítani és listázni ezeket a jártásságokat, hiszen sokszor nekünk már evidens kompetenciák egy új területen, munkahelyen értéket jelenthetnek. Elképzelhető, hogy már annyi tudással rendelkezel, hogy a jövőben már tanácsadóként vagy oktatóként tudod tovább adni ezt a sok tapasztalatot.

Ha már belefáradtál az eddigi tevékenységedbe, vagy nincs mód folytatnod, akkor lehetsz merész és felteheted magadnak a kérdést, hogy milyen munkában lelnéd örömödet, ha semmi nem korlátozna döntésedben? Egyik barátom hosszú éveket tudott maga mögött a vendéglátóiparban, Megkeseredetten, belefáradtan, csalódottan, kiábrándultan légüres térben kereste az új utat.  Annyit tudott, ezt az ajtót bezárta, mást szeretne, de fogalma sem volt, hogy milyen területen kezdjen el gondolkozni. Első kérdésem, a klasszikus coach kérdések egyike: mi okoz örömet most a mindennapjaidban. A válasz az volt, imádja a kutyáját, szeret vele foglakozni és törődni. Sőt általában nagy barátságban van a kutyákkal, és elképzelhetőnek tartja, hogy szakértőként (például oktatóként) foglalkozzon velük. És ettől a ponttól azt kerestük, hogy mi van meg ahhoz, hogy kutyákkal foglalkozzon, és nem azt, hogy mi hiányzik.  (Ebben az időpontban a tevékenység végzéshez szükséges szakértelem és végzettség még hiányzott.) Adott volt viszont a hely, az idő, nagy valószínűséggel van igény erre a szolgáltatásra a környéken, hiszen nincs hasonló szolgáltató, a szolgáltatás bővíthető a későbbikben, és így tovább. És ahogy beszélgettünk a lehetőségekről, megcsillant a barátom szemében egy ismerős fény, a jövőbeni elköteleződést ígérő lelkesedés, szenvedély fénye.  Rövidesen kiderült, hogy a szakmai tudáson kívül minden szépen összeállt egy vállalkozás indításához. A szükséges feltételek sorában az utolsó, a szakmai végzettséghez szükséges képzés is rövidesen elindult. Barátom már az új úton van, építkezik, tanul, új jövőt épít.

Lehet, hogy új célpiacon jelenhetsz meg, például eddig gyerekekkel foglakoztál, de most már inkább felnőttekkel osztanád meg tudásodat, vagy eddig multinál dolgoztál, és tudásod komoly értéket képviselhet kis és középvállalkozások számára, vagy non profit szférában. Néha a környezet újrarendezése adhat megoldást, például amit eddig csapatban tettél, tudod –e egyedül tenni, vagy épp fordítva. Rendelkezel-e valamilyen eszközzel, ingatlannal, ami esetleg új irányba való gondolkodást indíthat el, például egy üzlet nyitását. Van-e olyan hobbid, ami újragondolva üzleti alapokra is helyezhető? Például nagy családi főzések… menne ez máshol is, máshogy is? Nyitható esetleg egy lakáskonyha? Felidézhetsz régi álmokat, vagy álmokká dermedt célokat. Valaha azt gondoltad, hogy elválaszthatatlan társad lesz a fényképezőgéped, de valahol mégis elhagytad. Színes akvarell képeket láttál magad előtt legszebb álmaidban, ma már csak évente néha villannak előtted? Tudnál valamit profitálni belőlük, például idegenvezetővel társulva fotótúrák szervezésébe kezdeni, megálmodott képeidet papíron, vásznon kívül más felületen is el tudod képzelni?

Az újrakezdés sok időt és energiát igényel, többnyire nem gyalog galopp, könnyed futam. Előfordul, hogy valaki teljesen új szakmát tanul, új tevékenységbe kezd, de úgy tűnik, hogy nincs idő és energia olyan biztos, mély tudásra szert tenni, mely megalapoz egy prosperáló vállalkozást és brandet. Ilyenkor érdemes visszafele gondolkodni. Tudod-e ezt az új tudást már meglevő kompetenciával kombinálni? Például képzett coach vagy, de nehéz piacra lépni, megélni önállóan ebből a szakmából. Van-e olyan egyéb kompetenciád, tudásod, amellyel párosítva ezt a tudást, továbbra is alkalmazottként kamatoztathatod: coachként szerzett tudásod tökéletesen párosítható oktatással, vezetéssel, sales tevékenységekkel?

Akár munkahelyváltó vagy, akár idejekorán nyugdíjaztak, bíztatlak, engedd szabadon gondolataidat, merj álmodozni. A korod, a vele járó tapasztalattal, megfontoltsággal, bölcsességgel, a megérlelt önismereteddel inkább előny, mintsem akadály. Alakítsd csillagképedet, leltározd rendelkezésre álló erőforrásaidat, szélesítsd látóteredet, hogy megtaláld azt az új munkát, területet, ami lelkesít, hogy legyen erőd, kitartásod, hogy a saját ritmusodban, saját léptéked szerint megteremtsd új világod.

Szerző: dr. Bányai Edit

Tartalomhoz tartozó címkék: Dr Bányai Edit