Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Egy kis karácsonyi pszichológia

Egy kis karácsonyi pszichológia

Az ünnepi időszak igazi önismereti kurzus: még jobban megismerhetjük általa önmagunkat és szeretteinket, sőt, sokat tehetünk azért, hogy valódi felfrissülést, harmóniát hozzon az életünkbe az évvége. Öt pszichológiai érdekességet osztunk meg, amikkel bizonyítottan fokozhatjuk jóllétünket karácsonykor: szokások a boldogságért, stresszoldó díszítés, a karácsonyi filmek hatalma, gondos ajándékválasztás és tanulságok gyűjtése.    

Karácsonyi 7 szokás a boldogságért.

Akik Karácsony alkalmából inkább az intimitást illetve a családi vagy akár baráti együttlétet választják, azok nagyobb mértékben töltődnek fel, ez ugyanis teljesebb pszichológiai jóllétet biztosít, mint a pénz, a vagyon, a drága ajándékok okozta öröm. Tim Kasser pszichiáter és Kennon Sheldon pszichológiai professzor korábbi tanulmányában azt vizsgálta, hogy mi tesz bennünket boldoggá karácsonykor.  Ez alapján 7 tevékenységtípust érdemes gyakorolnunk a boldogságérzetünk növeléséhez: 1. Töltsünk minél több időt a szeretteinkkel. 2. Vegyünk részt vallási eseményen, akár csak egy közös imán. 3. Őrizzünk meg hagyományos programokat (például díszítsünk közösen karácsonyfát), és alakítsunk ki újakat. 4. Ha csekély összeget is, de költsünk adományra, mások megsegítésére. 5. Köszönjük meg a kapott ajándékot, éljük meg a hálát, hogy mások szeretettel gondolnak ránk. 6. Apró ajándékkal kedveskedjünk magunknak. 7. Élvezzük az ünnepet érzéki szempontokból is (ízek, illatok, fények, stb.).

 

A kutatás során Kasser és Sheldon arra jutottak, hogy akik az ünnep alatt a fenti 7 szokást gyakorolják, az évet kiegyensúlyozottabban, boldogabban és elégedettebben zárják illetve így kezdik az újat is, valamint a folytatásban szintén nagyobb mértékben lesznek képesek az örömre. Érdemes megnézni, hogy a szokások közül melyik az, amit biztosan gyakorlunk és melyikbe érdemes még energiát fektetni.  

A stresszoldó díszítés jótékony hatása.  

Karácsonyi díszek, dekorációk, fényfüzérek, gyertyák – ezek mind elősegítik a bennünk lévő feszültség és stressz oldását. Sőt, Steve McKeown pszichoterapeuta egyenesen úgy fogalmaz, hogy „az ünnep díszei a gyerekkor mágikus érzelmeihez visznek közel, az ünnep ezen kellékei a belső gyermekünket segítik újra megélni”. Ez akkor is hasznos, ha valaki a gyerekkor pozitív érzéseit szeretné felidézni vagy épp kompenzálni szeretne, vagyis gyerekként nem volt lehetősége maradéktalanul megélni az ünnep csodáit.  

A felnőttkor sok stresszel, aggodalommal és felelősséggel jár, ezen enyhítenek a díszítések, a fények: a csillogás varázsa csökkenti a munka okozta frusztrációt, a kifizetetlen számlák terhe is enyhébb lesz tőlük. Ha tehát szeretnénk, hogy a karácsonyra készülés lázában a dekorációk, a díszítés segítse a mindennapok feszültségéből való kiszabadulást, akkor érdemes előre – akár több héttel korábban – ünnepbe öltöztetni a környezetünket.

A Journal of Environmental Psychology című folyóirat szerint a lakások, házak külső dekorációja még a szomszédok kapcsolatát is erősítheti vagy javíthatja, hiszen szívesebben mosolygunk egymásra a dekorációt csodálva. Az ünnepi fények még az elfojtott, megrekedt gyász feldolgozást is elősegíthetik, hiszen az elhunyttal kapcsolatos emlékek is felidéződnek.

 

Nézzünk karácsonyi filmeket a mély érzelmek megéléséért.

A munka, a nehézségek, a közlekedési dugók, a számítógépes játékok egy része az agressziót, a zsörtölődést, az elégedetlenséget növelik bennünk, míg az ünnepi filmek többsége a „nemesebb” részünket érinti meg, felszínre hozva bennünk a szeretetet, a kedvességet, a figyelmességet, a reményt, az irgalmat. Paul Bloom, kanadai pszichiáter szerint a karácsonyi filmek sztorijainak egyik legfontosabb célja, hogy "szebbé" és élhetőbbé tegyék a világot, a társadalmat, és olyan üzeneteket közvetítsenek, amelyek egyértelműen megmutatják a kedvesség és a szeretet, valamint az emberség előnyeit. A pszichiáter tanácsa, hogy az évvégéhez közeledve nézzünk meg jónéhány karácsonyi filmet, főleg, mert ezek erősítik a pozitív gondolkodást és bőséges bölcsességet tanulhatunk belőlük. A mesék, a klasszikus és romantikus történetek mellett a vígjátékokat is nézzük bátran, hiszen a nevetés az egész szervezetünkre jótékony hatást gyakorol. 

 

Érdemes összegyűjteni, hogy milyen remek ünnepi filmek vannak és egy rövid tartalomjegyzékkel együtt megosztani a családtagokkal, hogy mindenki kedvére választhasson, és persze a legnépszerűbbeket nézzük meg együtt. Biztosan ismerős a szlogen: "Nincs karácsony Kevin nélkül", vagyis a Reszkessetek, betörők! című film a gyerekek nagy kedvence, velük közös házimozizáshoz javasoljuk még a Demónát illetve a Polar Expresszt. Ha nagyokat nevetnénk, jöhet a Bunyó karácsonyig és aki romantikus vígjátékon derülne, annak jószívvel ajánljuk a Holiday és a Segítség, apa lettem! című filmeket. Aki pedig nem ijed meg az elérzékenyüléstől, annak határozottan javasoljuk Az élet csodaszép és az Igazából szerelem filmeket valamint a Karácsonyi ének se maradjon ki. Akik az ünnephez méltón vallási tartalmú filmeket is szívesen néznek, számukra kihagyhatatlan a Napfivér, holdnővér, valamint a Tökéletes ajándék és Az ifjú messiás című film.       

 

Törődéssel válasszunk megfelelő ajándékot.

Több pszichiáter is egyetért abban, hogy leginkább magunkkal teszünk jót, ha odafigyeléssel, gondosan választjuk ki az ajándékot, amellyel meglepjük szeretteinket. Adrian Furnham pszichiáter szerint, akik szeretik és ismerik egymást, ott nem az ajándék értéke, hanem a személyre szabottsága biztosítja a minőségi ajándékozást. Az érzelmeket, az egész éves törődést úgy sem tudjuk drága ajándékkal kompenzálni, ezért jobb meg sem próbálni azt. E helyett karácsonykor inkább legyünk többet együtt, törekedjünk rá, hogy minél jobban ismerjük meg a másikat. Ha valaki erre azt mondja, hogy „én már jól ismerem a rokonaimat”, akkor érdemes úgy közelíteni az újra-ismerkedést: „vajon, milyen tulajdonságait, történeteit nem ismerem még a másiknak?” vagy „vajon mi mindenben változott a gondolkodása, a véleménye az elmúlt évek alatt?” vagy „milyen új jó tulajdonságait fedezhetem most fel a másiknak?”. Valószínűleg sok meglepő történet kerül még elő, amelyből tanulhatunk egymásról.

Tore Ellingsen és Magnus Johannesson a "Journal of Public Economics" című lapban megjelent tanulmányában azt javasolják, hogy ne ajándékozzunk pénzt Karácsonyra. Az ajándékozásról szóló felmérésekből kiderül, hogy a pénz ajándékozása növeli az önzést abban, aki kapja, és a pénz elköltésekor az ajándékozóban a vásárláskor nem tudatosul, hogy az összegből vásárolt dolog, tulajdonképp az ő ajándéka. És nem ajánlott párkapcsolat vagy más kapcsolat kezdetén drága ajándékot vásárolni, mivel aki kapja, onnantól kezdve mindig nagyértékű meglepetést vár majd el. 

 

Leltározzunk, gyűjtsünk tanulságokat.

Már a karácsonyi időszakban elkezdhetjük az évvégi leltározást: nézzünk rá az elmúlt 12 hónapra. Mi volt jó az évben, milyen eseményeknek, embereknek örülhettünk, miben fejlődtünk, milyen kedves és elismerésre méltó dolgokat tettünk? És ha hibáztunk, tévedtünk, akkor mit tanultunk ezekből a helyzetekből?

Ismered a történetet? Egy kisfiú betért az apukájával a cukorka boltba, ahol rengeteg finomság volt. Apukája azt mondta, válasszon magának gyorsan egy édességet. A kisfiú tanácstalan volt, vajon melyiket válassza, melyik lehet a legfinomabb, melyik a legnagyobb, a legédesebb? - Gyerünk, nem érünk rá egész nap! – szólt rá az apja. - A kedvencemet válasszam vagy inkább valami újdonságot próbáljak ki? – tanakodott magában a kisfiú. Kivett egy nyalókát, majd visszatette. Aztán egy medvecukrot emelt ki, pár pillanat után azonban azt is visszahelyezte. Apja egyre türelmetlenebb volt: - Találd ki, hogy mit szeretnél, mert mennünk kell – szólt rá.

 

A kisfiú végigrohant a bolton, szeme a gazdag polcokat pásztázta, még sosem látott ennyi édességet, képtelen volt választani. Végül az apának elege lett, megragadta a fia kezét, és üres kézzel távoztak a boltból. A kisgyereknek könnyek szöktek a szemébe. Mindegyik édességet akarta, s végül, mivel nem tudott dönteni, nem kapott semmit. Bizony sokszor mi vagyunk ez a kisfiú. És a világ a mi cukorka boltunk. Rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre, ám ha nem tudunk dönteni a kapcsolatunkról, a karrierünkről, a befektetéseinkről, vagy más fontos kérdésekről, akkor üres marad a kezünk, a szívünk, a zsebünk. Néha aggódunk, hogy rossz döntést hozunk. Mi van, ha megbánjuk a választott irányt, és már túl késő visszatérni? A nagyobb veszély azonban inkább az, ha egyáltalán nem döntünk, és végül sehova nem megyünk és semmit sem csinálunk.

Ne távozz üres kézzel az évből! Ragadd meg a szép emlékeket és hálás, örömteli pillanatokat, emlékezz 2018-ra szépen, büszkén, boldogan, hogy reményteljes évkezdeted legyen. Áldott, szép karácsonyt, boldog, szerencsés új esztendőt!

Márton-Koczó Ildikó, executive és team coach, mentális segítő 

Tartalomhoz tartozó címkék: Márton-Koczó Ildikó