Coaching eszköztár

FIRO modell

A program során egy coaching eszközzel ismerkedünk meg, amely egyéni és csoportos coachingban is hasznos lehet. Természetesen nemcsak elméleti információkkal gazdagodunk, hanem a gyakorlatban is tapasztalatot szerzünk az eszközről. Most a FIRO modellre nézünk rá, amelyet William Schutz, amerikai pszichológus dolgozott ki 1958-ban. A betűszó a Fundamental Interpersonal Relations Orientation, vagyis az Interperszonális Kapcsolatok Alapvető Irányultsága kifejezés rövidítése. Az elmélet három olyan alapvető szükségletet határoz meg, amely mindannyiunkban tetten érhető: az igény, hogy fontosnak, valamint kompetensnek (hozzáértőnek) illetve szerethetőnek (szimpatikusnak) érezzük magunkat. Ha mindhárom igényünk teljesül, akkor az emberi interakciók minden szintjén tudunk őszinték, nyitottak és rugalmasak lenni. Ha ezt a három igényt figyelembe vesszük és kielégítjük saját magunk és mások esetében is, akkor az együttműködéseink hatékonyabbá válnak. Coaching eszközként kiválóan támogatja az egyént és a csapatokat is a konfliktusok megoldásában, az empátia és kommunikáció fejlesztésében és a fenntartható változások elérésében. Az alkalmat Klubtagunk, Vincze Viktória PCC leadership és team coach tartja.

Dühméter, avagy hogyan kontrolláljuk a bennünk lévő haragot

A program során egy coaching eszközzel ismerkedünk meg, amely egyéni és csoportos coachingban is hasznos lehet. Természetesen nemcsak elméleti információkkal gazdagodunk, hanem a gyakorlatban is tapasztalatot szerzünk az eszközről. Ebben a programban a romboló érzések, így például a düh, harag lehalkításával foglalatoskodunk egy kreatív eszköz, a dühméter segítségével. Azt, hogy a romboló érzések ne jelenjenek meg bennünk, nem feltétlenül tudjuk irányítani, de azt, hogy mit kezdünk vele és hogyan eszkalálódnak a kapcsolatainkban, arra bőven van ráhatásunk.

Az ellenállás 3 szintje és a változás modellje

A program során egy coaching eszközzel ismerkedünk meg, amely egyéni és csoportos coachingban is hasznos lehet. Természetesen nemcsak elméleti információkkal gazdagodunk, hanem a gyakorlatban is tapasztalatot szerzünk az eszközről. A változással szembeni ellenállás egy reakció arra, ahogyan a változást kommunikálják és vezetik. Nincsenek született „ellenállók”, akiknek az az életcélja, hogy tönkre tegyék az egyébként tökéletes terveket. Az emberek valaminek állnak ellen. Ezen az alkalmon megnézzük a Maurer változás modellt és saját bőrünkön próbáljuk ki, hogy milyen ellenállás van bennünk, ez minek szól, mi növeli, milyen kártól, veszteségtől tartunk a változás kapcsán.