Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Amit egy krimiírótól megtanulhatunk

Amit egy krimiírótól megtanulhatunk

Tudod ki volt Arthur Conan Doyle? Ő írta a világhírű Sherlock Holmes regényeket. Tehetségtelen orvos volt, ezért hivatást váltott. Esetéből megtanulhatjuk, választás kérdése, hogy cselekvők vagy panaszkodók leszünk, beleállunk-e nehéz helyzetekbe vagy feladjuk. Te mit tennél a helyében?

„Bennem megvan a lehetőség arra is, hogy lusta, semmirekellő és ahhoz is, hogy egészen derék, munkabíró fickó legyek!” – fogalmazott Arthur Conan Doyle. A híres krimiíró,  Sherlock Holmes „megalkotójának” gondolatát valójában bármelyikünk elmondhatja magáról. Bár korántsem így kezdődött a „karriere”, ő úgy döntött, derék fickó lesz. Orvosként tehetségtelen volt, szemész szakvizsgát tett, de szemészként is csapnivaló volt. Időközben írni kezdett, s bár első történelmi regényei nem hoztak sikert, a detektív könyvei megváltoztatták az életét és a könyvkiadást is – létrehozott ugyanis egy olyan műfajt, amellyel rengeteg pénzt lehetett keresni. Doyle annyira népszerű lett, hogy amikor 1893-ban „megölte” sokak kedvencét: Sherlock Holmes-t, a rajongók tüntetést szerveztek a háza elé.

Ha bármikor kételkednél, hogy érdemes-e új utakat keresni, a kényelmet feladva új kihívásokat vállalni, rizikóztatni, akkor jusson eszedbe a skót krimiíró. Bár sok példa volt Doyle előtt, hogyan kell könyvet írni, ő egy rizikósabb utat választott, s olyan műfajba fogott, amiben korábban mások nem értek el ekkora sikereket – vagyis kockázatot is kell vállalni a sikerért. Sőt, az első Holmes-regény is befuccsolt! Doyle az első kötetnél ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy édesapját – aki alkoholista volt és elmegyógyintézetbe zárták – kérje fel a kiadó illusztrátornak. Doyle apja jól rajzolt, de amatőr volt, Holmes-t kövér, alacsony, szakállas detektívnek ábrázolta, aki nemcsak különc volt, de kellemetlen külsejű is. Az utókor szerint az első kötet rossz fogadtatása pont a rajzoknak volt köszönhető. Bár Doyle csak jót akart és ez a jószándék okozta az első kötet vesztét. A következőnél már elfogadta a tapasztalt kiadói szakemberek véleményét és itt egy profi illusztrátor közreműködött: Holmes magas, szikár, slank férfi lett, a nők bálványa.

Keresd meg azt amiben igazán jó vagy, ne ijedj meg a kudarcoktól, állj bele a változásokba, kezdd újra ha kell, merj rizikóztatni, bízd profikra a dolgaid – ennyi mindent biztosan megtanulhatunk Arthur Conan Doyle esetéből. Sőt, még azt is, hogy a hozzáállásunk – miszerint lusták vagy derék emberek legyünk, aktívak vagy passzívak, cselekvők vagy panaszkodók – egy választható dolog, a mi döntésünktől függ.

Tartalomhoz tartozó címkék: Márton-Koczó Ildikó