Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

4 tipp, hogyan tartsd meg a fogadalmaid

4 tipp, hogyan tartsd meg a fogadalmaid

Az újév első pár napja a nagy fogadalmak időszaka: mintha lenullázódna és újraindulna az élet, esküket és ígéreteket teszünk, hogy aztán legyen mit megszegni. Ha a fogadalmad nemcsak blöff, hanem valóban szeretnéd betartani, akkor íme néhány tipp az „új kezdethez”. Ezzel az írásunkkal kívánjuk, hogy legyen minden napunk OK!

Egy amerikai orvos szerint, ha évente egyszer, január elején olyan újévi fogadalmat szeretnénk tenni, amely teljesíthető, és egész esztendőben betartható, akkor önmagunk egyedüli, személyes felelősségévé kell tennünk az egészségünket, méghozzá az év minden egyes napján, bármit is hozzon az élet! David B. Agusnak teljesen igaza van abban az esetben, ha a fogadalmunk például életmódváltásra vonatkozik, le akarunk szokni a cigiről, fogyni szeretnénk, stb. Ám mi van abban az esetben, ha önmagunknak tett újévi ígéretként megbocsátanánk valakinek, nyelvet tanulnánk vagy épp máshová költöznénk, stb.? A felelősségvállalás bizony akkor is jól jön: tudunk-e felelősséget vállalni az elhatározásunkért? Ha a válaszunk igen, nos, akkor jöhet az ígért 4 tipp…

1. Csak olyan dolgot ígérj meg magadnak, ami iránt elkötelezett vagy!

Ha 1-től 10-ig skálán – ahol az egyes a semennyire, a 10-es pedig a teljes mértékben – megvizsgálod, hogy mennyire vagy elkötelezett az iránt, amit megfogadsz, és azt találod, hogy 6-os az érték, vagy az alatt van az elkötelezettséged, hááát, akkor semmi értelme fogadkoznod. Ha le akarsz szokni a cigiről, mert a barátnőd utálja a szagát, akkor valószínűleg ő a motiváltabb és nem te. Bármit is fogadsz meg, önmagad kedvéért tedd. Olyan dolgot ígérj meg, ami iránt 8-10-es a skálaértéked. Lesznek ugyanis „rosszabb” napok, amikor nehéz lesz tartanod az ígéreted, elég ha az elkötelezettséged akkor csúszik le. Ha már most is alacsony, mi lesz később?

2. Elérhető és mérhető célt jelölj meg, apró lépésekkel haladj!

Kinek van kedve úgy nyelvet tanulni, hogy 1 hónap múlva már folyékonyan beszéljen a kívánt nyelven? Persze, mindenkinek, csak ne kelljen dolgozni érte! Ha azonban ezt nem ússzuk meg, akkor az a legkíméletesebb, ha részekre bontjuk a célkitűzésünket. Maradjunk a nyelvtanulásnál: határozzuk meg, hogy a következő hétre mit szeretnénk megtanulni. Ez legyen reális, teljesíthető és mérhető. Vegyük figyelembe a körülményeket is, ha például a következő hétre vendégek érkeznek hozzánk és ez felemészti minden szabadidőnket, akkor ne várjunk magunktól csodát. Amit viszont vállalunk, azt várjuk is el magunktól: tűzzünk ki határidőt és azt feltétlenül tartsuk be. Ha ez megvan, akkor a feladat kipipálható, a sikerélmény pedig garantált!    

3. Időről időre emlékeztesd magad, hogy miért csinálod!

Mindegy, hogy milyen tartalmú fogadalmat teszünk, biztos, hogy nem leszünk állandóan lelkesek és motiváltak. A víz sem képes folyamatosan 100 fokon égni, különben elpárolog. Épp ezért időről időre gondold végig: Miért vágtál bele? Mi a célod, miért csinálod? Milyen lesz, amikor sikerül megvalósítanod? Mi lesz az, amivel elégedett leszel? Hogyan és mit mesélsz majd az unokádnak az újévi fogadalmad betartásáról? Ezek végiggondolása biztos, hogy túllendít az átmeneti nehézségeken.     

4. Ünnepeld meg a részeredményeket és a végeredményt is!

Amikor este lefekszünk aludni, megpihenünk, új energiát termelünk a másnaphoz. S tulajdonképp „megünnepeljük”, hogy talpon végigcsináltunk 14-18 órát, dolgoztunk, örültünk, bánkódtunk, problémákat oldottunk meg, stb. Nemcsak évente egyszer alszunk, hanem rendszerességre van szükségünk, napi pihenésre. Ez az elégedettségre is igaz. Ha haladsz a célkitűzéseddel, elértél már eredményeket, akkor állj meg, nézz rá, értékeld és ünnepeld meg - a célkitűzésedtől függően naponta, hetente vagy havonta. Mindenki a maga módján ünnepeljen, szerényen vagy felhajtással – ahogy épp jól esik. Fontos, hogy ne úgy örülj a fogadalmad megtartásának, hogy tönkre teszed az addig elért eredményeid. Vagyis, ha például fogyózol, akkor az ünneplésed során ne egyél meg öt tábla csokit. Az ünnep azt is jelenti, hogy elismered önmagad, ez bizony a saját önértékeléseden is javít.       

Szóval, ünnepi fogadalomra fel, mert minden önmagunknak tett ígéret tartható – ha szenvedéllyel és felelősséggel vállaljuk…       

Szerző: MKI