Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

3 elengedhetetlen dolog a fogadalmak megtartásához

3 elengedhetetlen dolog a fogadalmak megtartásához

Egy új év kezdete sokak számára egy új dolog kezdetét vagy legalábbis annak fogadalmát jelenti, mégis az emberek alig 8 százaléka tartja be a januári ígéreteit. Te szeretnél ehhez a tudatos kisebbséghez tartozni? Ha igen, akkor lássuk, hogy mi az a néhány tényező, amely nélkül az idei fogadalom is csak egy kósza emlék lesz néhány hét múlva.

1.  Motiváció

 Vannak kimondottan népszerű fogadalmak. Egészségesebben fogok étkezni. Sportolni fogok. Leszokom a dohányzásról. Minden nap angolozok. Türelmesebb leszek a gyerekeimmel. Különösen a fentiekhez hasonló, mondhatni kézenfekvő fogadalmakkal lehet nagyon mellélőni, ha nem vigyázunk. Nyilván az ember érzi, hogy hol kell változtatnia, ám nem mindegy, hogyan fogunk hozzá. Ahelyett, hogy hasraütésszerűen kimondanál (vagy átvennél) egy fogadalmat, először gondold át, hogy mi az, ami jelenleg zavar. Ha a jelenlegi fájdalompontod mélyére ásol, akkor fogod ugyanis megtalálni azt a gyökérmotivációt, amire támaszkodva, azt a mindennapokban szem előtt tartva a nehezebb napokon is ki fogsz majd tartani a fogadalmad mellett. A gyökérmotivációd megtalálásához használd az “5 miért” módszert. Miért fontos neked, hogy változtass? A válaszodat kérdőjelezd meg ismét: és ez miért fontos számomra? Amikor már nem tudsz mélyebbre menni, akkor meglelted a személyre szabott, valódi motivációdat. Innen már nincs más dolgod, mint felépíteni a fogadalmad…

 

2. Célállítás

…ami ezen a ponton fogadalomból céllá nemesül. A fogadalmak ugyanis a levegőben lógnak. A fenti példáknál maradva: mit jelent az, hogy egészségesebben fogsz étkezni? Hogy sportolni fogsz? Hogyan fog ez ténylegesen megvalósulni egy átlagos szerdai napon? Sokféle célállítási elmélettel lehet találkozni az interneten, mindenféle betűszavakba öntve, ám van néhány olyan szempont, amelyek valóban megkerülhetetlenek. A jó cél ugyanis:

  • Új. Azaz nem a tavalyi fogadalmad leporolt változata! Ha tavaly nem sikerült abban a formában megvalósítani, akkor már tavaly sem volt jó ez a fogadalom. De ha sikerült is jó úton elindulnod, akkor sem biztos, hogy idén is ez lesz a helyes út, változatlan formában! Természetesen előfordulhat, hogy végül mégis a tavalyi fogadalmadat folytatod: ezzel nincs semmi baj, ha ez egy tudatos döntés eredménye! Az automatizmustól, a megszokásoktól azonban óvakodj.
  • Kevés. Nyolc fogadalom megvalósításába inkább bele se kezdj - garantált ugyanis a kudarc. Ugyanazon az időn, akaraterőn osztozik majd mindegyik fogadalom, így esélytelen, hogy bármelyiket sikerre vidd. A tervezett fogadalmak közül válaszd ki azt az egyet, amely a legnagyobb hatással lesz az életedre, és maradj annál! Ha mégis több célt szeretnél kitűzni, legalább arra figyelj, hogy ezek ne ütközzenek egymással (pl. a késő esti edzés és a hajnali én-idő nyilvánvalóan összeférhetetlenek).
  • Konkrét. Egészen pontosan hogyan fogsz egészségesebben étkezni? Ez mit jelent naponta? Mi az a szokás, amit ehhez napi szinten meg kell valósítanod? Sport? Van egy kitűzött célod? Netán napi, heti szinten fogsz tenni azért, hogy sportosabb év legyen 2019? Tűpontosan, konkrétumokkal fogalmazd meg, hogy miképpen fogsz változtatni - ezen a ponton válik céllá a fogadalom.
  • Reális. Merj nagyot álmodni - de ésszel! Gondold át, hogy a személyiségedhez, az időbeosztásodhoz, az anyagi lehetőségeidhez mérten megvalósítható-e a célod ebben a formában. Az nem baj, ha a célhoz vezető út tele van kihívásokkal, sőt, egy-egy legyőzött akadály kimondottan motiváló! De a lehetetlen küldetés demoralizáló.

 

3. Önbizalom

Vagy még inkább: önmagadba vetett hit. Higgy magadban! Ha a fentiek mentén választottál célt magadnak, akkor gyakorlatilag minden adott ahhoz, hogy sikerre vidd a terved. Természetesen szükséged lesz sok-sok kitartásra, néha még szerencsére is, de az alapokat biztosítottad, menni fog! Ha lesznek is elakadások és kudarcok menetközben - mert lesznek! -, akkor is felül fogsz tudni rajtuk emelkedni, hiszen van egy kőkemény motivációd és egy korrekt módon megfogalmazott célod. Képes vagy rá.

Erdélyi Boróka, www.paretolanya.com

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Erdélyi Boróka