Szavakkal verekedés helyett


Te sokat verekszel? Szavakkal? Mondatokkal? A másikat minősítve? Akarsz változtatni? Apró kommunikációs-, és stílusmódosításokkal hatalmas változásokat tudunk elérni a kapcsolataink minőségében. A példák mellett szeretnénk elgondolkodtatni is téged, mik lehetnek a legfontosabb egymás után rakott szavak, olyanok, amelyek simogatják a másikat.

Vajon milyen szavak és mondatok segítik, hogy minőségi kapcsolatokat építsünk, vagy ha szükséges helyre hozzunk egy-egy félresikerült helyzetet? Az biztos, hogy gyakran reagálunk, sőt, kérdezünk negatívan. Mi lenne, ha nem azt kérdezném: „mi a baj?”, inkább azt, hogy „mi történt?”. Vagy egy játszótéri példa: „le ne ess!” aggódó felszólítás helyett inkább azzal biztatnánk: „kapaszkodj ügyesen!”

Az sem mindegy, hogy a kijelentéseinkkel másokat minősítünk, vagy a saját érzelmeinkről, szükségleteinkről beszélünk. Nézzünk csak példákat: mi történik, ha azt mondom valakinek: idegesít a viselkedésed! Valószínűleg megsértődik, visszatámad, elkullog vagy összeveszünk. Mi lenne, ha mindössze annyit mondanánk: ideges vagyok. Vagy amikor hullafáradtan hazaérünk és azt látjuk, hogy a párunk kényelmesen nézi a tévét, miközben a mosogatnivaló halomban áll a mosogatóban. Dühösen mondhatjuk, hogy „hogy lehetsz ilyen trehány, hogy el sem mosogatsz, most hullafáradtan neki állhatok ennek is!” Valószínűleg a frusztrációnk nem múlik el a választól. És ha ezzel próbálkoznánk: „nagyon fáradt vagyok, jól esne, ha elmosogatnál”.

Hogy mi történik? Lehet, hogy azt mondja, ő most nézi a kedvenc sorozatát és nem akar mosogatni, akkor még mindig próbálkozhatunk: „szeretnék pihenni, nagyon kimerültem, kérlek, tedd meg, hogy a film után elmosogatsz és úgy fekszünk le aludni, hogy rendben van a konyha. Megköszönöm, ha megteszed.” Nyilván nem tudunk garanciát vállalni, hogy a férj vagy feleség valóban el fog mosogatni. Egy azonban biztos, ezzel a kommunikációs stílussal nem váltunk ki vitát, főleg nem olyan veszekedést, ahol a sértegetéseink miatt még nekünk lesz lelkiismeret-furdalásunk…

A tippek mellett szeretnénk játékra invitálni. Mi ugyanis eljátszottunk a szavakkal… Összeraktuk a nyolc, majd a hét, majd a hat szerintünk legfontosabb szót, amelyeknek együtt kifejezetten pozitív üzenete van a másik ember felé. Vajon a te életedbe milyen mondatok illenek bele? Használod az alábbiakat? Vagy milyen új, pozitív mondatokat írnál ezek helyett?

A 8 legfontosabb szó együtt:
„Szeretném, ha olyan megoldást találnánk, amely mindkettőnknek megfelel.”

A 7 legfontosabb szó együtt:
Hálás vagyok, amiért az életem része vagy!

A 6 legfontosabb szó együtt:
Milyen jó, hogy tudunk egymásnak segíteni!

Az 5 legfontosabb szó együtt:
Mostantól szeretnék jobban figyelni rád.

A 4 legfontosabb szó együtt:
„Kíváncsi vagyok a véleményedre!”

A 3 legfontosabb szó együtt:
"Bevallom, hogy tévedtem"

A 2 legfontosabb szó együtt:
Köszönöm szépen!

A legfontosabb 1 szó:
Mi.

 

 


címkék: kapcsolatok, minőség, szavak, kommunikáció, érzések, szükségletek, ok vagyok, mentális show, május

vissza