Ne mástól várd a boldogságod!


A hétköznapokban jól lenni mindig sokkal nehezebb, mint egy pálmafás tengerparton a függőágyban koktélt szürcsölgetve, ám az sem lehetetlen, hogy a mindennapok rutinjában legyünk OK-k. Bibók Bea szexuálpszichológus gondolatai arról, hogy ki is mondhatja el magáról: OK vagyok!

- Az az ember mondhatja el, hogy OK vagyok!, aki nem ijed meg attól, hogy megélje a saját érzelmeit, legyenek azok pozitív vagy negatív érzések. Ez az origó - hangsúlyozza Bibók Bea, szexuálpszichológus. Hozzáteszi: ez segít minket ahhoz hozzá, hogy meg tudjuk élni a velünk történteket. A hárítások „off” üzemmódot jelentenek, ami sehová sem vezet. Ezután következhet az, hogy helyzetbe hozzuk magunkat, kipróbáljuk, mire vagyunk képesek. Elmondása szerint olyan élethelyzetekre gondol, ahol nem kényelmesen evickélünk más sodrásában, hanem önmagunkat kipróbálva, energia befektetés árán sikerélményhez jutunk. 

Bibók Bea arra is felhívja a figylemet, hogy OK-nak lenni azt is jelenti, hogy nem mástól várjuk, hogy boldoggá tegyen minket. Tudatában vagyunk a képességeinknek, az erőnknek, aminek segítségével sikeresen küzdünk meg a könnyebb és nehezebb élethelyzetekkel, és tudatában vagyunk annak is, ha jól érezzük magunkat a bőrünkben. Tudjuk, hogy a krízisek és nehézségek megoldása fejlődéshez vezet. Akkor mondhatjuk, hogy OK vagyok!, ha tudok örülni az életnek, tudok bízni  saját magamban, és érzem magamban az erőt, hogy megoldjam a problémáimat, ha azt érzem élni valóban nagyon jó! Hiszen a hétköznapokban jól lenni mindig sokkal nehezebb, mint egy pálmafás tengerparton a függőágyban koktélt szürcsölgetve! Ez is nagyszerű dolog és az életünk része lehet, de gondoljunk bele, milyen unalmas lenne mindig ezt csinálni! Sokkal izgalmasabb, ha próbára tesszük magunkat, feszegetjük a határainkat!

 


címkék: OK vagyok, krízisek, helyzetbe hozni magunkat, off üzemmód, határfeszegetés

vissza