Magányos vagy? Tehetsz magadért!


Segíts másokon, énekelj, kezeld úgy a magányt, mint egy régi ismerőst - íme néhány tanács, hogy mit tehetsz, ha rád támad az elhagyatottság érzése. Egy témában jártas, háromkönyves szakértő ennél több, összesen tíz tippet sorol fel, hogy mit tehetünk szomorú és nehéz érzés, a magány ellen. Toni Bernhard J.D. amerikai író tanácsai között egyaránt található meglepő, elgondolkodtató és kézenfekvő is.

  1. Soha ne hibáztasd magad a magányosságod miatt! Csak rontana a helyzeten. Nem a te hibád, hanem a körülmények szerencsétlen összejátszása okozza az érzésedet.
  2. Keress vigaszt egy nem ember-baráttól! Rengeteg lehetőség kínálkozik: kutya macska, egyéb kedvenc, egy jó könyv vagy film, vagy akár egy kiadós séta. Csak keresni kell a saját vigaszforrásodat.
  3. Keress meg egy jó barátot, egy kedves ismerőst! Lehet, amikor magányosnak érzed magad, nehezedre esik kapcsolatba lépni másokkal, de ne feledd: biztos, hogy vannak olyanok, akikre számíthatsz!
  4. Alkoss valami kreatív dolgot! Nem kell feltétlenül bonyolult dologra gondolni, lehet akár egy kifestőkönyv vagy kézimunka, vagy egy rajz.
  5. Segíts egy rászoruló emberen! Kevésbé koncentrálsz a magad vélt vagy valós bajára, ha másokra fókuszálsz.
  6. Gondolatban lépj kapcsolatba másokkal, akik szintén magányosak – küldj nekik együttérző gondolatokat.
  7. Vizualizáld magad egy olyan helyre, ahol lenni szeretnél, képzelj oda jókedvű embereket, s vizsgáld meg magadban, hogy képes vagy-e örülni az ott lévők örömének! A mások öröme miatt érzett öröm saját sebeidet is gyógyíthatja.
  8. Úgy kezeld a magányodat, mint ahogy egy rég nem látott öreg barát betoppanását kezelnéd még akkor is, ha hívatlanul tört rád. Ugyanis ha ellenállsz az érzésednek, akkor még rosszabbul fogod magad érezni tőle. Amikor együttérzően beengeded a fájdalmas érzéseket a szívedbe, akkor ezzel lefegyverzed azokat és kihúzod a méregfogukat. Ez pedig enyhít a fájdalmadon.
  9. Emlékeztesd magad arra, hogy az élet nem habostorta, s mindig jön egy új nap! Ne feledd, minden érzelem csak átmenti, az érzelmek jönnek és mennek.
  10. Énekelj! Szinte lehetetlen magányosnak lenni, amikor az ember énekel. Énekelj magadban, de még jobb, ha kedvenc énekeseddel együtt, karaoke-szerűen énekelsz.


címkék: tanácsok, magány, Toni Bernhard, segíts magadon

vissza