Kultúrsokk külföldön? Így viseld bátrabban!


Légy jelen, tájékozódj a helyi ügyekről, legyen állandó fodrászod, építs közösséget – javasolja Tövis Erika, blogger azoknak, akik gondolkodnak, hogy külföldre költözzenek. Erika 5 éve hagyta maga mögött a szakmáját, hogy férjét kövesse Berlinbe. Német nyelvtudás és kapcsolatok nélkül vágott bele az országváltásba, s ma már a helyiek színes életét éli. 5+5 tippet ad, hogy mit tégy és mit ne...

Tervezed, hogy külföldön próbálsz szerencsét, csak még nem gyűjtötted össze a kellő bátorságot? Ahhoz nem tudok tanácsot adni, hogyan kezdj új életet, és ahhoz sem, hogy miként illeszkedj be az idegen környezetbe, vagy miként vészeld át a kultúrsokkot. Ahhoz viszont igen, hogy hogyan érezd magad jobban a bőrödben. Mi az, amit tehetsz magadért, hogy nyitottabban érkezz meg, és a kezdeti félelmek ellenére ne gubózz be az új albérletedbe.

 

Mit tegyél?

1.Már otthon kezd el tanulni a nyelvet, és ha megérkeztél új lakhelyedre, azonnal iratkozz be nyelvtanfolyamra! Ezzel persze semmi újat nem mondtam, de a nyelvtudás a kellemes közérzet alfája és ómegája. Sokkal nyitottabbak lesznek a helyiek is, ha látják, hogy törekszel. Ha például Németországba igyekszel, tudnod kell, hogy a többség beszél angolul, de az angoltudás mégsem elég a beilleszkedéshez. Némettudás nélkül nehezen találsz barátokat, nem tudod követni a tévét, sem a rádiót, elzárod magad a hírektől, a jobbnál jobb újságcikkektől. Egyszóval, nem érted, mi folyik körülötted. De ne csak a nyelv, hanem a kultúra iránt is érdeklődj! Fontos történelmi események, kiemelkedő személyek, könyvek, színészek ismeretével azonnal plusz pontokat szerzel a helyieknél.

2.Mindenképpen csatlakozz valamilyen csoporthoz! Természetesen elsőként valamilyen nyelvtanuló csoportnak legyél a tagja. A hozzád hasonló cipőben járóktól rengeteg hasznos információt begyűjthetsz például arról, mit hol kell intézni. De nem csak információáramlásra jók a csoportok, ha kitartó vagy, még barátokat is szerezhetsz. Ha tudsz, keress valamilyen sportcsoportot, például járj utána, mikor tartanak csoportos városi futásokat. Ha a sport nem a te asztalod, keress más hobbit, és mindenképpen iratkozz be egy neked megfelelő tanfolyamra.

3.Legyél látható! Ha egyedül kerülsz külföldre, mindenképpen tudjanak rólad a környezetedben. Legyen kedvenc kávézód, ahol mindig ugyan abban az időpontban jelensz meg. Próbálj állandó fodrászt találni. Igyekezz megismerni a szomszédokat, sosem tudhatod, mikor kell segítségért hozzájuk fordulnod.

 

 

4.Mindenhová menj el, ahová csak tudsz! Próbáld félretenni, hogy egyedül vagy, és ennek ellenére keress fel érdekes eseményeket. Kiállításokat, koncerteket. Menj el éjféli jógára, korongozz, kóstolj bort, csatlakozz kiránduló csoportokhoz.

5.Építs magad közösséget! Nem találod a neked megfelelő csoportot? Akkor mi akadályoz meg abban, hogy csinálj egyet? Hirdethetsz például beszélgető kávéházat. Azaz kereshetsz egy kávézót, ahova a nyelvtanuló külföldieket, és az önként segítőnek jelentkező helyieket várod minden héten ugyan abban az időpontban. Hidd el, vannak kedves és segítőkész emberek külföldön is, érdekes közös témát pedig mindig lehet találni.

 

 

Mit ne tegyél?

1.Ne építs magyar falut! Azaz ne költözz hazád fiaival egy házba, vagy egy térre, ne járj folyton a magyar kocsmába. Ne a magyar ismerősökkel nézz magyar filmeket a filmklubban. Persze, jó lenne hazai szót hallani, de így sosem tanulod meg a nyelvet, sosem leszel nyitott az új kultúra iránt.

2.Ne hozd magaddal a túrós csuszát! Ezt úgy értem, hogy ne a magyar, vagy a magyarhoz hasonló alapanyagok keresésével töltsd az időd! Ne hozz otthonról szalámit, ne is hozass az ismerősökkel. Legyél nyitott! Keresd a helyi specialitásokat, nézd meg, hol, mit étkeznek a többiek. Tanulj meg főzni, járd a boltokat, közben új szavakat is tanulhatsz. Hidd el, túró rudi nélkül is van élet.

 

 

3.Ne szánj sok időt az otthoni hírek követésére! Ez időpocsékolás, az otthoniak úgyis mindig tájékoztatnak a történtekről. Az értékes idődben inkább a helyi ügyekről tájékozódj, nem árt, ha társaságban hozzá tudsz szólni a témához.

4.Ne legyél sóher, még akkor sem, ha másoktól ezt látod! Mindig legyen aprópénzed arra, hogy a szomszéd bácsit meghívd egy kávéra, és közben vele gyakorold a nyelvet. Újdonsült barátaidnak rendezz vacsorát, jól fogsz szórakozni, ahogy a különböző népek fiai és lányai egy asztalhoz ülnek. A nyelvtanárt a kurzus végén meglepheted valami ajándékkal, sokat tett érted. Csoporttársaidnak süthetsz időnként süteményt. Cserébe ők is szolgának majd valami extra finomsággal.

5.Ne élj „kétlaki” életet! Nem kell neked minden ünnepre, szünetre, hosszú hétvégére Magyarországra utaznod. Inkább járj utána, ilyenkor mivel múlatják az időt a helyiek. Vagy keresd meg azokat, akik hazája olyan messze van, hogy legfeljebb csak másfél évente szánják rá magukat a családlátogatásra. Hidd el, hogy rengeteg pénzt és energiát spórolhatsz meg, és mindig lesz társaságod, ha kitartóan építed az új hálózatodat.

Tövis Erika, blogger
http://em-berlin1.blogspot.hu/


 

 


címkék: külföld, érezd magad jól, Berlin, országváltás, közösség, túrós csusza helyett, otthon, helyi ügyek, magyar

vissza