Konfliktuskezelés tíz egyszerű lépésben


Időnként kicsúszik a szánkon olyan szó vagy mondat, amit néhány perccel később már megbánunk: bárcsak egyáltalán ne mondtuk volna ki! A konfliktusaink, meddő vitáink többségét szívesen kihagynánk az életünkből, de vajon hogyan csináljuk, hogy könnyebb legyen megőrizni a hidegvérünket? Mit tegyünk, hogy ne utólag szidjuk magunkat? Íme 10 bölcs tipp.

  1. Minden helyzetben őrizd meg a nyugalmad  - ahogy egyértelművé vált, hogy konfliktusba keveredtél, kezdeményezd, hogy mindketten higgadjatok le, majd javasolj egy helyet és egy időpontot, amikor megpróbálhattok kompromisszumra jutni.
  2. Írj egy listát arról, ami valóban aggaszt - a találkozó előtt írd össze, szerinted mi vezetett a konfliktushoz, és hogyan lehet azt megoldalni.
  3. Engedd a másikat is beszélni - ha félbeszakítod a másikat, azzal csak súlyosabbá válik a konfliktus.
  4. Kérdezz - ami nem világos, arra kérdezz rá, de előbb engedd, hogy a másik befejezze mondandóját.. Már csak azért is hogy a kérdés feltevését ne tekintse udvariatlan közbevágásnak.
  5. Legyél kreatív - egyáltalán ne ragaszkodj feltétlenül az előre elképzelt forgatókönyhöz, és érvekhez. Ugyanakkor arra ilyenkor is ügyelj, hogy ne ragadjanak el az indulatok.
  6. Tarts szünetet - ha úgy érzed, hogy már az érzelmek fűtenek, akár többször is függesszétek fel a vitát, és nyugodjatok le.
  7. Tartózkodj a negatív hangnemtől - kerüld a nem akarom, nem tudom, nem vállalom és az ehhez hasonló kifejezéseket, ezekkel csak megnehezíted a konfliktus megoldását.
  8. Figyelj az érzelmeidre - ha hirtelen dühbe gurulsz, inkább gyorsan igyál egy pohár vizet, a helyett, hogy valami olyat mondj, amit később megbánnál.
  9. Köss kompromisszumot - A konfliktusok többségében nincs olyan fél, akinek semmiben sem lenne igaza, keress egy, a mindkét félnek elfogadható megoldást.
  10. Legalább valamiben jussatok dűlőre - Lehetnek olyan konfliktusok, amelyeket nem lehet egy tárgyalással megoldani. Találj valamit, amiben legalább részmegállapodást lehet kötni, s a többi pontra térjetek vissza később. 

Szerző: Németh András

 


címkék: konfliktusok, konfliktuskezelés, meddő viták, hidegvér, nyugalom, lista, kérdések

vissza