Híres emberek szaftos sztorik nélkül


Bulvárhírek? Celebsztorik? Sokan imádják a népszerű emberekről szóló információkat, mi most megmutatjuk, hogy nemcsak a szaftos történetek lehetnek érdekesek, hanem a komolyabbak is. Sőt, az is lehet, hogy valakinek a neve nem mond semmit számunkra, a teljesítménye, a hatása mégis elismerésre méltó...

Sok híres ember van, aki életével, teljesítményével, akár csak egy mondatával példát adhat nekünk. Van-e olyan, akinek ha megemlítjük Szekrényessy Kálmán nevét, akkor elismerően csettint és azt mondja, no igen, az ő története, hogy egy hobbi is hozhat nemzetközi elismerést, főleg, ha olyan kitartás, szorgalom társul mellé, mint amilyen az övé volt? Szerintem kevesen csettintettek. Pedig az első hazai nemzetközi távúszóversenyt, amelyet 1887-ben rendeztek meg a Balatonon, bizony Szekrényessy Kálmán nyerte meg. Szekrényessy katonatisztként edzett az uszodákban, sok helyen népszerűsítve az úszósportot, és bizonyítva kiváló úszótudását. Például Konstantinápolynál átúszta a Boszporuszt, majd 1877-ben a szuezi tengeröblöt is. Neked van hobbid? És megmutatod másnak is a hobbid jótékony hatását?  

Természetesen nem ismerhetünk mindenkit, de ha valakinek a neve nem mond semmit számunkra, a teljesítménye még lehet elismerésre méltó. A híres ember történeteknek többnyire ez a lényege. Lehet, hogy szinte mindenki ismeri azt, akiről szó van, lehet, hogy csak egy szűk kör, de amit letett az asztalra, hatása egyetlen emberre, egy csoportra mintaértékű lehet, sőt, gondolatai, filozófiája, nehézségei, megküzdései analógiát teremthetnek álmainkkal, terveinkkel, veszteségeinkkel, aktuális élethelyzetünkkel. A zenetanár,  zeneszerző és orgonista Friedrich Wilhelm Herschel (1738-1822) élete úgy alakult, hogy bár Németországban született, később Angliában telepedett le, remekül megtanulta az angol nyelvet és itt hódolt szenvedélyének a csillagászatnak. Hobbiból távcsöveket épített (életében összesen négyszázat, teleszkópjai igen keresettek voltak a csillagászok körében), az egyikkel fedezte fel az ókor óta az első „új” bolygót, az Uránuszt, majd annak két holdját is „megtalálta”. Hogyan hat ránk ez a történet? Van-e olyan új dolog, amit mi megtanulnánk, kipróbálnánk? Mihez tudunk kezdeni, ha valami olyan változás történik velünk, amely ellehetetlenít? (Például egy idegen országban, nyelvtudás nélkül kell élnünk?) Hogyan, milyen módszerekkel tudjuk elfogadtatni magunkat egy új helyzetben? Akkor is, ha nem vagyunk orgonisták a csillagászok között.    

Nézzünk egy ismertebb nevet. Eszembe jut például Sir Thomas Sean Connery (1930-) sztorija. Röviden csak úgy ismerjük, hogy Sean Connery, aki ismert, Oscar-díjat, Golden Globe elismerést és BAFTA díjat kapott skót színész és producer. Legismertebb alakítása az első James Bond mozifilmben volt, és összesen hét Bond részben játszott. Csakhogy korábban Sean Connery lelkes focista volt, a hatvanas évek elején szerződést ajánlottak neki, heti 25 angol fontért, majdnem elcsábult, de végül nem vállalta. „Rájöttem, hogy egy focista a harmincas éveire kiöregszik, és én akkor már 23 éves voltam. Elhatároztam, hogy inkább színész leszek, ahol később is terem babér, és ez lett életem egyik legokosabb lépése.” Tudod hány fiatal hallotta már ezt a sztorit pályaválasztáskor és hány idősebb pályaváltás során? 

Végiggondoltad-e az életed következő 1, 5 illetve 10 évét? Mit akarsz kapni rövid-, közép-, és hosszútávon az élettől? Mi az, amiről képes vagy lemondani egy nagyobb álomért? Hogyan tervezed a pályafutásod? Mennyi időt szánsz arra, hogy leltárt készíts a lehetőségeidről és végiggondold a jövőd? A gondolkodást és a dolgozást kezd magadon!


címkék: híres emberek, történetek, Szekrényessy Kálmán, Friedrich Wilhelm Herschel, Sean Connery, tanulságok, OK vagyok

vissza