Ha ugyanazokat a hibákat követed el...


Gyakran "gyalogolunk" bele ugyanazokba a helyzetekbe. Megismerünk valakit, bízunk benne, adunk magunkból és reméljük, hogy nem történik meg, de aztán kihasználnak minket. Elhatározzuk, hogy nemet mondunk, mostantól nem vállalunk el mindent, majd a következő pillanatban igent mondunk újra. És megannyi helyzet, amikor csak azért viselkedünk úgy, mert "megszoktuk" és nem tudunk változtatni.

Erről ír Kurt Tepperwein, német író: "Az, ami történik velünk, nem "véletlen", hanem egy minta része, amely addig ismétlődik periodikusan, amíg fel nem oldják. Néhány öntudatlan embernél az ismétlődési ráta három hét, másoknál három év, megint másoknál három élet." Nálad mennyi? Mikor vetted vagy veszed észre, hogy történt már hasonló Veled? Szeretnél változtatni? Szokást törni? Kezd azzal, hogy összeírod: mi a hasznod abból, hogy a mintát követed? Mit profitálsz belőle? Azért ismétlünk mintaszerűen dolgokat (akár jól végződnek, akár nem), mert valami jó okunk van rá, valamit profitálunk belőle...

Az első lépés az, hogy felismerjük, mi adja a belső motivációt. Milyen "hasznunk" származik abból, ha a szokott módon cselekszünk? Mit "profitálunk" belőle? A második lépés, hogy figyelmeztessük magunkat ha észrevesszük és egy apró dolgot változtassunk, hogy ne pont úgy, ne újra és újra ugyanúgy cselekedjünk. Ne ess kétségbe ha elsőre nem sikerül, légy kitartó. Szintén Kurt Tepperwein mondja: Ne terheld túl magad azzal, hogy elhamarkodottan akarsz szembenézni egy helyzettel, de állj készen arra, hogy egyedül irányíthasd a dolgokat.

 

 


címkék: mintázat, szokások, változtatni, Kurt Tepperwein, szokástörés, profit, motiváció, irányítás

vissza