Bibók Bea szexuálpszichológus tippjei


A nehézség, az érzelmi konfliktus megviseli az embert, mégis fejlődésre sarkalló helyzet – állítja Bibók Bea. A szexuálpszichológus szerint a feldolgozás azzal kezdődik, hogy elfogadom a helyzetet, amiben vagyok. A szakember három tippet ad, hogyan érezzük magunkat jobban nehéz, fárasztó helyzetben, életünk mélypontján is. 

Egy fájó, nehéz helyzet elfogadását mutatja, ha valaki meg meri mutatni azt, ami fáj: akkor már elegendő ereje van a továbblépéshez. Ha valaki az energiáit arra pazarolja, hogy megtévessze a külvilágot a viselkedésével, akkor nem marad ereje a változásra. A változás a komfortzónán belül soha nem tud megvalósulni – hangsúlyozza a szakember. Bea további tippeket is ad ahhoz, hogyan lehetünk még inkább ok-k. - Menj, sportolj, mássz hegyet, ürítsd ki a fejed, fáraszd el jól a tested, told ki a komfortzónád és halj bele egy kicsit – ez is jól jön ahhoz, ha valaki szeretne okénak éreznie magát. Bibók Bea szexuálpszichológus azt tanácsolja: „Pihenj egyet, ébredj fel, nézz magadba és nézz körül! Keresd meg, ami szép benned és körülötted! Próbáld elhinni, a veszteségek ellenére az élet szép és tartogat számodra még sok-sok örömet!”  

- A tanárom szállodát keresett egy idegen városban, és egy helybélit kérdezett meg, merre menjen autóval, hogy megtalálja. A helybéli így igazította el: „Az utolsó közlekedési lámpa előtt forduljon balra!” A tanárom ment, egyik lámpa jött a másik után. Aztán egyszer csak már nem jöttek lámpák. Akkor tudta, hogy elhagyta az utolsót is. A legtöbb döntésünkről csak utólag tudjuk meg, hogy helyes volt-e, vagy esetleg másképp kellett volna cselekednünk. E miatt ne bántsuk magunkat.

Bibók Bea. Pszichológus, szexuálpszichológus, szextanácsadó, párterápiás tanácsadó. Kolozsváron, a Babes-Bolyai Tudományegyetemen végzett pszichológia szakon, a SOTE-n végezte a Szexuálterápiás Posztgraduális képzését, a Magyar Családterápiás Egyesületnél a család és párterapeuta képzést. Szexuális, párkapcsolati terápiákat tart egyéni és rendszerszemléletben egyaránt. A Nők Lapja Cafe párkapcsolati és szextanácsadója, újságíró. Hobbija a fotográfia, fotózott már női és férfi börtönben, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja. Három lányos édesanya, aki vallja, hogy csakis szenvedélyesen érdemes élni. Szerinte a legnagyobb bátorság szembe nézni önmagunkkal, mert az igazi megoldások csakis így születhetnek meg.


címkék: Bibók Bea, szexuálpszichológus, tippek, OK vagyok, komfortzóna, változás

vissza