Amelyik gyerek mosogat, sikeres lesz?


Tiszteljen másokat, tartsa be a következetes szabályokat, legyen saját véleménye, végezzen házi munkát, ne ijedjen meg ha ismerkedni és kérdezni kell - ha így neveljük a gyereket, nagyobb az esélye, hogy sikeres lesz felnőttkorában. Egyetemi, pszichológusok a XXI. századi gyereknevelésről.

1. Légy inkább hiteles, ne fojtsd meg a gyereket!

Háromféle szülő van: mérvadó, tekintélyelvű és engedékeny - állítja Diana Baumrinde, a University of California, Berkeley pszichológusa. Az engedékeny szülő megpróbálja nem büntetni a gyereket, és elfogadni olyannak, amilyen, a tekintélyelvű előre meghatározott magatartási normák szerint próbálja irányítani őt, ellentmondást nem tűrően, míg a mérvadó racionálisan próbálja irányítani őt, érvekkel, beszélgetésekkel, kérdésekkel. A pszichológus elmélete szerint ez utóbbi az ideális, amelyben a gyerek az egymás iránti tiszteletben nő fel, ismeri a fegyelmet, a következetes szabályokat, de van saját véleménye és nem érzi magát megfojtva.

 

2. Végezzenek a gyerekek házimunkát!

Ha felmentjük a gyerekünket a házimunka elvégzése alól, akkor attól is felmentjük, hogy megtanulja mi a munka, hogy időben rájöjjön, hogy ez az életünk része, és mindannyiunknak részt kell vennünk a teljesítésében. Julie Lythcott-Haims, a Stanford University egykori dékánja, a How to Raise an Adult című gyerekneveléssel foglalkozó könyv szerzője szerint a házimunkában – például kidobja a szemetet, elpakolja a saját ruháit, vagy akár elmosogat – részt vevő gyerekek olyan felnőttek lesznek, akik jól együttműködnek a társaikkal, empatikusabbak, és képesek önállóan feladatokat végezni. A kijelentéseit egyébként a Harvard University egy longitudinális kutatására alapozza.

 

3. Függőség helyett önállóságot!

A hirado.hu ezt a fenti két dolgot fogalmazza meg annak érdekében, hogy sikeres gyermeket tudjunk nevelni. Mi azonban találtunk egy harmadik állítást is, amelyet szintén Julie Lythcott-Haims állít. Úgy véli, annyira féltjük, óvjuk és kíméljük a gyereket, hogy nem hagyjuk önállósodni. A gyerek igenis álljon szóba idegenekkel (nyilván tudja és ismerje, hol lehet veszélytelenül ismerkedni), kérdezzen és használja a problémamegoldó képességét, különben mindig a szülő fog mindent megoldani helyette... Korának megfelelően keljen önállóan útra, ha van közelben bolt, 8-9 évesen egy-két dolgot már önállóan is bevásárolhat. Korántsem kell a legapróbb dolgokért is megdicsérni, de ha adunk elismerést, azt tegyük részletesen, hogy megértse, mi is az, ami helyes és figyelemre méltó.       

Ha mi most sikeresek vagyunk, vagy akiket annak hiszünk, vajon helyettük is megírták otthon a házit? Minden feladatot elvégeztek helyettük? Nem? Nos, ha nem kiskirályokat nevelünk, hanem dolgos embereket a jövőre, akkor érdemes önállósítani és házi munkával is ellátni a gyerkőcöket.


címkék: gyereknevelés, következetesség, házimunka, önállóság, siker, együttműködés

vissza