A testünkkel is üzenünk


Három plusz egy kommunikációs tippet szeretnénk megosztani Veled, ami jól jön akkor, ha szeretnél minőségi kapcsolatot kialakítani másokkal – akár ismeretlenekkel is. Mindegyik tipp azt segíti, hogy magabiztosabban állj bele kommunikációs helyzetekbe. Hajrá!

1. 

Ha azt akarod, hogy az emberek jól érezzék magukat melletted, kínálj megerősítést a számukra! Például, amikor a beszélgetőpartnered egy számára fontos dologról beszél, akkor ismételd meg azt a saját szavaiddal – ez nem csak azt mutatja meg számára, hogy odafigyelsz rá, hanem azt is, hogy érdeklődsz iránta. Nézzünk csak egy konkrét példát: „- Gondolkodom, hogy jövő héten bemegyek a főnökömhöz fizetésemelést kérni. Egyre több fiatal munkatársat vesz fel a cég és olyan kezdő fizetéssel szinte, mint az enyém, pedig én már 10 éve ott dolgozom és ez igazságtalan!” „- Igazságtalannak érzed, különösen 10 év után, hogy a fiatalokat hasonló összegű fizetéssel veszik fel, mint a te béred…” Egy-két szó megismétlése az elhangzottakból megerősíti a másikat, hogy figyelsz rá, sőt, hogy fontos számodra, vagyis a figyelmed középpontjába érzi magát!

2. 

Ha vitatkozol valakivel, állj mellé és ne elé! Bármikor, amikor úgy érzed, hogy egy beszélgetés kezd feszültséget okozni, akkor állj a vitapartnered mellé, ugyanis így nem tart majd annyira veszélyesnek, s általában lenyugszik tőle. Az is szerencsés, ha elkerülöd, hogy csípőre tett kézzel állj vagy a kezeddel fenyegető mozdulatot tégy – ez csak olaj lesz a tűzre! A testeddel üzenni tudod, hogy te nyitott vagy: ne fond össze a karod vagy ne ülj összezárt lábbal, inkább óvatosan és nyugodtan gesztikulálj és kérdezd meg, hogyan tudjátok békésen megoldani a benneteket foglalkoztató kérdést. Nem könnyű, hisz kontrollálni kell az érzelmeidet, ám megéri, ha fontos számodra ez a kapcsolat.  

3. 

Az emberek általában az érzelmekre fókuszálnak és nem feltétlenül a témára. Ha szeretnél pozitív hatást elérni, akkor a legunalmasabb témáról is igyekezz érdekesen, színesen, érzelemgazdagon beszélni. A legnagyobb hatást kiváltó érzelmek: izgalom, nevetés, kíváncsiság. Vagyis beszélgetés közben próbálj meg a másikban izgalmat kelteni (például a mondandódban legyen egy kis feszültség), használj humort és tegyél fel kérdéseket, amellyel fel tudod kelteni a kíváncsiságát.  

 

3+1

Ha van lehetőséged előre készülni fontos beszélgetésekre, gyakorolj tükör előtt. Mondandódba építsd be a beszélgetőpartnered nevét, mosolyogj, figyeld a mimikád, szükséges-e változtatni, ha az esetleg nem illik a témához vagy túlzottan bizonytalan, netán agresszív. A tükör előtti próba nemcsak a beszéd gyakorlását segíti, hanem a metakommunikációs kontrollját is. Sokszor ugyanis többet üzenünk a testünkkel, a mimikánkkal, a hanghordozásunkkal, mint a szavainkkal…  


címkék: szavak, metakommunikáció, megerősítés, figyelem, vita, tükör, hatás, érzelmek, humor, kíváncsiság, izgalom

vissza