A nagy kérdés: hiszel magadban?


Gondolkodtál már, hogy tulajdonképp mi is a hit? Belső meggyőződés, bizalom, hűség valami, valaki iránt. Akár láthatatlan dolgokban való bizakodás, egészséges pozitív hozzáállás reménylett dolgokhoz. Te mennyire vagy hűséges és bizakodó önmagad iránt? És mennyire hiszel önmagadban? Ha rád fér egy kis erősítés ezen a téren, akkor íme néhány praktikus és hasznos tipp.

 

  1. Tűzz ki inspiráló, de reális célokat!
  2. Ne veszítsd ezeket szem elől!
  3. Örülj a már elért eredményeidnek, ünnepeld meg ezeket, hagyd, hogy épüljön tőlük az önbizalmad!
  4. Vedd számba, hogy amikor nem értél el egy célt, az vajon mi miatt történt? Tanulj a kudarcokból, de ne engedd, hogy a csüggedés elnyomja a benned lévő pozitív energiákat!
  5. Reális elvárások alapján ítéld és kritizáld a sikereid és a kudarcaid is! Ne csak az elmúlt hónapokra koncentrálj, menj vissza az időbe, s nézd meg az elmúlt 2-3 évet, milyen eredmények vannak a hátad mögött, mi mindenre voltál már képes?
  6. Hallgasd meg mások kritikáid, gondolkodj el rajtuk és tanulj belőlük, de ne hagyd, hogy a kritikák a földbe döngöljenek!
  7. Adj időt és energiát másoknak! Aki képes empatikusan másokra figyelni és másokkal törődni, az elégedettebb lesz önmagával. Akiben megbíznak, akinek a szavára adnak mások, az maga is hihet és bízhat önmagában!
  8. Soha ne add fel az álmaid! Ha elbizonytalanodsz, keress olyan eszközöket, módszereket, embereket, akik tovább töltik a hitedet és inspirálnak! Lehet, hogy egy inspiráló beszélgetés segít, önmagadba mélyülés, vagy egy ima ad támaszt, lehet, hogy néhány idézet, vagy épp ez a cikk. :-) Ne add fel!
  9. Ne ijedj meg egy mélyponttól! Ezek úgy működnek, mint futás közben a holtpont, ha átlendülsz rajta, akkor újult erővel, friss energiával leszel képes folytatni az utad.
  10. Bármilyen szem-, és fülsértő, idegesítő mondat is ez: Hidd el, a krízis jó dolog! Csak amikor benne vagyunk, képtelenség ezt örömmel hallani. Ésszel nyilván értjük az üzenetét és igazságát, ám a lelkünk tehetetlen. Ennek ellenére tudnunk kell és biztatni önmagunkat, hogy ez a cselekvőképtelenség csak átmeneti állapot, helyére hagynunk kell, hogy lassan beszivárogjon a hit és a remény, van kiút, talpra tudunk állni…

Szerző: Márton-Koczó Ildikó

 

 

 


címkék: hit, bizakodás, meggyőződés, hűség, célok, önbizalom, ne add fel!

vissza